Агроконсалтинг

 

Агроконсалтинг. Дорадчі послуги. Технічний аудит агрофірм. Проекти під ключ.  Консультування з агробізнесу

 

for friendly farming

   

 

 
         

Home      Контакти     Про нас     Реалізовані проекти агроконсалтингу

 Географія наших проектів    Технічний аудит агропідприємств    Агропроекти і ферми під ключ

Навчання агрономів  Чому вигідно інвестувати в аграрний бізнес і сільське господарство

Політика конфіденційності

 

 

 

   Last updated: 2019, Липень 17

 

 

Рослинництво в умовах критичних рівнів рН і засолення ґрунтів

 

Кислотність та засолення грунтів та їх вплив на живлення рослин та їх вирощування  

 

 

 

Кандидат с.х. наук,

Алексей Орлов

 

Багато фермерів стикаються з тим, що грунт на полях має високу кислотність (піщані ґрунти Полісся та західних регіонів України, або зустрічаються поля з високим рівнем засолення - солончаки (Степова та Лісостепова зона, південні регіони України).

У даній статті ми розглянемо, основні принципи вирощування сільськогосподарських культур на таких ґрунтах і те, які культури для цього можна використовувати.

 

 

Рівень pH ґрунту

 

Більшість ґрунтів в Україні, мають рівень рН від нейтрального (pH 7,0) до лужного (pH> 7,0). Це відноситься до більшості чорноземів. pH грунту впливає на доступність поживних речовин, особливо фосфору, мікроелементів і на біологічну активність грунту. Рівень рН ґрунту обумовлений вихідним матеріалом грунту, історичним типом рослинності, кліматичними особливостями (особливо кількістю опадів) і віком грунтів. Більшість сільськогосподарських грунтів в Україні, є геологічно молодими (<12 тис. років) і розвиваються при помірних кількостях опадів. Ці умови сприяли формуванню нейтральних або слаболужних грунтів. Виняток становлять піщані ґрунти, які вилуговуються або розвиваються в Поліській зоні, торф'яні і заплавні ґрунти.

 

 

При низькому рівні pH грунту (кислі ґрунти):

 

  • відбувається зниження розвитку азотофіксуючих бактерій Rhizobium, які забезпечують фіксацію атмосферного азоту (рис. 1)

  • гербіциди з сімейства імідазолінонів (imi-гербіциди), такі як Евролайтінг або Фабіан, повільно розкладаються в кислих ґрунтах (рис. 2)

  • алюміній, що є у ґрунті може ставати токсичним для рослин і викликати порушення фізіологічних процесів, що протікають в рослинах і призводить до слабкого розвитку кореневої системи і пошкоджень рослин

  •  навіть при високому мінеральному фоні не гарантується отримання врожаю, так як багато елементів можуть ставати токсичними і порушується баланс мінеральних елементів в рослинах

 

 

 

Рис. 1. На ґрунтах з нейтральною реакцією, бульбочкові бактерії розвиваються нормально, як у сої на фото, але розвиток бульбочкових бактерій Rhizobium часто стримується в разі застосування imi-гербіцидів, і наявності кислих грунтів. Це стосується всіх бобових: сої, гороху, люцерни, конюшини, нуту, сочевиці, і т.д. (фото Dr. Oleksii Orlov, дата зйомки 10.06.2017, Черкаська область)

 

 

 

При високому рівні pH ґрунту (лужні ґрунти):

 

  • доступність фосфору і більшості мікроелементів знижується, що робить правильне внесення цих елементів більш важливим

  • втрати внесеної сечовини з грунтів на випаровування більше

  • збільшуються ризики отримання рослинами опіків від контакту коренів з сечовиною

  • гербіциди з сімейства сульфонілсечовин і триазинів (атразин, та ін.), та інших гербіцидів, повільно розкладаються в таких ґрунтах (рис. 3)

 

Рис. 2. На фото - деформація рослин соняшнику після внесення imi-гербіциду на кислому ґрунті. Післядія imi-гербіцидів на рослини на кислих ґрунтах значно посилюється (Dr. Oleksii Orlov, дата зйомки 10.07.2017, Житомирська область)

 

Багатьма з цих проблем, на ґрунтах з високим рН, можна керувати за допомогою правильних термінів і методів внесення добрив та внесення вапна. На таких ґрунтах не рекомендується завчасне внесення мінеральних і органічних добрив.

 

А вапнування ефективно підвищує pH кислих грунтів.

 

 

 

 

Відео - сучасний цукровий завод - це не тільки виробництво цукру, а й виробництво високоефективного добрива для вапнування кислих ґрунтів - дефекату (відео Südzucker AG)

 

 

 

Підкислення грунтів також може відбуватися за рахунок застосування азотних і сірчаних добрив. Однак на лужних ґрунтах і чорноземах, цей ефект незначний і не має сильного впливу. Спроби підкислення лужних грунтів зазвичай не увінчалися успіхом, оскільки високий вміст карбонату кальцію ефективно нейтралізує кислотність від додавання в грунт сірки або азотних добрив. Ґрунти з високим рН, можуть бути результатом дії ерозії, неправильної іригації та обробки ґрунту, вирівнювання ґрунту або змішування горизонтів ґрунту. Різні культури по-різному реагують на рівень кислотності ґрунту (таблиця 1).

 

 

Рис. 3. На ґрунтах з низьким вмістом гумусу або з високим вмістом піску, або ж, як на даному фото - лужних ґрунтах (пригнічення соняшнику на висококарбонатних ґрунтах на мергелевій основі), гербіциди деяких груп (сульфонілсечовини, триазин, ацетохлор, та інші), розкладаються повільніше, в результаті чого проявляється фітоксічность (післядія) на рослини (фото Dr. Oleksii Orlov, дата зйомки 22.05.2017)

 

 

Таблиця 1

Критичний рівень рН, нижче якого сільськогосподарські культури значно знижують врожайність

 

Культура

Критичний рівень рН

Люцерна*

6,0

Нут*

Не відомий, орієнтовно на рівні сочевиці

Сочевиця *

5,5

Горох*

5,5

Ячмінь

5,2

Тонконіг лучний

Не відомий

Тимофіївка

5,5

Тритикале

Не відомий

Жито

5,0-5,5

Пшениця

5,2-5,4

Ріпак

5,5

Гречка

5,4

Соя*

6,2-6,5

Соняшник

5,5-5,8

 

* - на кислих ґрунтах відбувається інгібіювання розвитку бульбочкових бактерій

 

 

 

Найбільш поширеними культурами, для вирощування на кислих ґрунтах, є пшениця, жито, соняшник, нут, сочевиця, за деякими даними білий люпин і боби. Також часто вирощують картоплю, льон і в деяких випадках - рапс і рижій і сою. З кормових трав - люцерну. При проведенні вапнування, можна вирощувати і кукурудзу. Багато енергетичних культур добре переносять кислі ґрунти (вільха, верба, трави). Рівень впливу кислотності ґрунтів на розвиток тієї чи іншої культури дуже сильно залежить від місцевих умов. Також позитивними чинниками на кислих ґрунтах є внесення органічних добрив та використання технологій No-Till та її різновидів, а також організація дренажу та крапельного зрошення.

 

 

 

Засолення ґрунту

 

Засолення ґрунту - це такий стан ґрунту, коли водорозчинні солі в зоні розташування кореневої системи рослин, перешкоджають росту і розвитку сільськогосподарських культур. Ця складна проблема, і стратегія для вирішення цієї проблеми, залежить від результатів аналізу грунту - потрібно визначити кількісний вміст і тип присутніх солей.

 

 

 

Рис. 4. Соняшник (зліва) і гірчиця (праворуч), є одними з найбільш стійких до засолення грунтів культур (фото Dr. Oleksii Orlov)

 

 

Високий вміст солі збільшує осмотичний потенціал ґрунтового розчину і перешкоджає поглинанню води рослинами. Рослини більшості сільськогосподарських культур, як правило, найбільш чутливі до засолення у період сходів і у початкових фазах розвитку. Деякі види рослин більш чутливі до рівня засолення грунтів, ніж інші, в залежності від їх генетичних особливостей.

 

Щоб оцінити тип проблеми засолення, слід провести аналізи, як на оброблюваних полях, так і поруч, на незачеплених обробкою ділянках. Аналізи повинні проводитися для визначення електропровідності (EC), pH, насичення катіонної основи і вмісту кальцію, магнію, натрію і органічної речовини. Електропровідність водної витяжки з ґрунту, є показником концентрації розчинених солей в ґрунті. У мірі збільшення вмісту солі також грає роль значення показників EC (електропровідність) (таблиця 2).

 

 

Таблиця 2

Вплив рівня засолення на ріст сільськогосподарських культур

 

Електропровідність (dS/m, mS/cm або mmho/cm)*

Рівень засолення ґрунту

Небезпека порушення росту рослин

Реакція рослин

Відносно стійкі культури **

0-2

Не засолена

Дуже низька

Незначна

 

2-4

Злегка засолена

Низька

Зменшення врожайності у чутливих культур

Боби, горох, кукурудза, соя, соняшник, види конюшини і тимофіївки

4-8

Помірно засолена

Середня

Зменшення врожайності у більшості культур

Рапс, льон, овес, пшениця, жито, ячмінь, люцерна, костер, буркун, лядвенец рогатий

8-16

Сильно засолена

Висока

Тільки кілька культур можуть дати задовільну врожайність

Пирейнік (Elymus trachycaulus), пшенична трава (Thinopyrum ponticum)

Більше 16

Дуже сильно засолена

Дуже висока

Тільки кілька стійких до засолення трав ростуть задовільно

 

 

* - як визначено методом насичених водою ґрунтових паст

** - діапазон значення солоності, при якому можна розраховувати, як мінімум на 50% від нормального врожаю

 

 

Інший тип проблеми - це коли рівні натрію високі по відношенню до кальцію і магнію в ґрунті. Ці ґрунти дуже липкі і слизькі, коли вони насичені вологою і дуже тверді, грудкуваті і схильні до утворення кірки при підсушуванні. Співвідношення адсорбції натрію (SAR) має визначатися в ґрунтової лабораторії. SAR є співвідношення натрію до корисних структурних катіонів ґрунту, кальцію і магнію. Коли значення SAR перевищує 13, грунт є «натрієвим». Якщо SAR перевищує 13, а EC більше 4, грунт вважається «солоно-натрієвим» ґрунтом.

 

За деякими даними (Gary S. Banuelos), польовими культурами, найбільш стійкими до засолення грунтів є: соняшник, гірчиця, сафлор, а з енергетичних культур - соляна трава (Distichlis spicata L.) і тополя.

 

Також існують істотні сортові відмінності в рівні стійкості різних культур до рівня засолення грунтів і до грунтів з високою кислотністю.

 

Багато енергетичних культур добре переносять засолення грунтів (трави, тополя).

 

 

Далі буде...

 

 

-----------------------

 

 

 

 

Скорочений варіант статті було опубліковано у журналі "The Ukrainian FARMER", 2018

 

 

 

 

 

Замовляйте якісний агрономічний супровід для отримання рекордних урожаїв в Agricultural Consulting!

 

 

 

 

Звертайтеся до нас з питань консалтингу та створення прибуткового аграрного бізнесу!

 

Гарантуємо якість послуг найвищого міжнародного рівня !

 

Контакти

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дисклеймер

© Всі права захищені. Захист авторських прав та правила сайту

© Agricultural Consulting Service - Агроконсалтинг. Технічний аудит агробізнесу. Агропроекти і ферми під ключ. Консультування з агробізнесу. Підвищення прибутковості аграрного бізнесу, отримання додаткового прибутку

www.farming.org.ua