Agricultural Consulting Service

Бізнес консалтинг. Створення сучасного бізнесу під ключ. Технічний аудит. Як отримати додатковий прибуток? Консультаційні послуги з сільського господарства, аквакультури, природних ресурсів, навколишнього середовища, безпечної енергії в промисловості та будівництві...

Казахстан, Узбекистан, Азербайджан, Грузия

Російський військовий корабель - пійшов НАХУЙ! росія – це терористична держава! Поки існує російська федерація, це загроза та небезпека для всього світу! Розвал Росії вже почався! Давайте допоможемо цьому зараз! Слава Україні!!!

Home      Контакти     Про нас     Реалізовані проекти агроконсалтингу

 Географія наших проектів    Технічний аудит агропідприємств    Агропроекти і ферми під ключ

Навчання агрономів  Чому вигідно інвестувати в аграрний бізнес і сільське господарство

Наші конкурентні переваги  Політика конфіденційності

 

Last updated: 2023, July 3

 

 

Сучасна технологія вирощування картоплі

 

Під редакцією кандидата с.г. наук, PhD, Олексія Орлова

 

Картопля - одна з найпопулярніших в світі культур, яку вирощують у всіх кліматичних зонах - і в тропічному кліматі - у Танзанії, і в північному кліматі - у Норвегії, а також - і в Україні!

 

 

 

 

 

 

При написанні статті використовувалася рекомендації світового лідера в селекції картоплі - HZPC

 

 

Ця стаття буде постійно оновлюватися і розширюватися, тому заглядайте сюди частіше!

-----------------------------

Зміст

Вимоги картоплі до грунтів

Вимоги картоплі до вологи

Температура повітря і грунту для картоплі

Повітряний режим для картоплі

Світловий режим для картоплі

Вимоги картоплі до грунтів

Удобрення картоплі

Органічні добрива для картоплі

Азотні добрива для картоплі

Фосфорні добрива для картоплі

Калійні добрива для картоплі

Система удобрення картоплі

Підготовка посадкового матеріалу картоплі

Протруювання бульб насіннєвої картоплі

Посадка картоплі

Догляд за посадками картоплі

Захист картоплі від хвороб, шкідників і бур'янів

Зрошення картоплі

Насінництво безвірусної картоплі

Передзбиральна десикація картоплі (розділ підготовлений за матеріалами компанії Syngenta)

Збирання врожаю картоплі

Післязбиральна доробка врожаю картоплі

Зберігання картоплі (розділ підготовлений за матеріалами компанії Syngenta)

Переробка картоплі

-----------------------------

При правильному розрахунку технології вирощування, застосування добрив і системи захисту картоплі, він дає дуже високі врожаї і вирощування його буде високоприбутковим! Звертайтесь для цього в Agricultural Consulting вже зараз!

-----------------------------

При правильному розрахунку системи захисту і живлення цієї культури, і при дотриманні технології вирощування картоплі, можна отримати не тільки високий прибуток та екологічно чистий і корисний продукт, але і задоволення від його вирощування!

 

Картопля (Solanum tuberosum) - це однорічна трав'яниста рослина, що виростає до 100 см у висоту і формує бульби настільки багаті крохмалем, що вона є четвертою за важливістю продовольчою сільськогосподарською культурою у світі після кукурудзи, пшениці і рису.

Згідно з останніми дослідженнями, Solanum tuberosum ділиться на дві майже однакові групи сортів - картопля Андігенум, пристосована до умов короткого світлового дня і в основному вирощується в Андах, і Чілотанум, що вирощується сьогодні по всьому світу. Відома також «європейська» картопля, що відноситься до групи Чілотанум, яка, як вважається, походить від андійських сортів, що вперше з'явилися в Чилі і звідти були завезені до Європи у XIX столітті.

 

Бульби картоплі можуть мати самий різний колір, як зовні, так і всередині - селекціонери виконали величезну роботу!

 

Бульби картоплі

У міру росту картоплі, її  листя виробляє крохмаль, який транспортується на кінці підземних пагонів (або столонов). Ці стебла товщають і утворюють до двадцяти бульб на невеликій глибині від поверхні грунту.

Кількість бульб, які повністю визрівають, залежить від доступності вологи і вмісту в грунті поживних речовин.

Бульби можуть відрізнятися за формою і розміром і, як правило, важать до 300 г. кожен.

В кінці сільськогосподарського сезону, листя і стебла рослини картоплі відмирають до рівня поверхні грунту, а нові бульби відокремлюються від своїх столонів. Після цього бульби служать сховищами поживних речовин, які дозволяють рослині пережити холоди і в подальшому відновити свій ріст і відтворення.

Кожна з бульб має від двох до десяти бруньок (або «вічок»), розташованих у вигляді спіралі на його поверхні.

З бруньок, утворюються пагони, які виростають в нові рослини, коли для цього знову виникають сприятливі умови.

Бульби картоплі - мають велику цінність для людини, їх використовують для харчування, годівлі сільськогосподарських тварин, переробляють на крохмаль і чипси, і використовують для інших цілей.

 

Проростання бульб картоплі. Для розвитку та росту рослин картоплі потрібні сприятливі умови: вода, тепло, поживні речовини та відсутність загроз з боку шкідників та хвороб. Тому перед висадкою насіннєвих бульб їх протруюють фунгіцидно - інсектицидними протравниками

 

Вимоги картоплі до грунтів

Картопля може успішно рости і давати гарні врожаї на будь-яких ґрунтах з хорошою повітро- і волого- проникністю, окрім надто кислих чи надто лужних. Погано картопля переносить важкі перезволожені ґрунти та ґрунти солонцюваті.

Photo by Walter Sturn on Unsplash

Картопля любить пухкий грунт з хорошим водним та повітряним режимом. Тому обробка грунту і підготовка поля - дуже важливі для вирощування картоплі. На фото - добре оброблене поле картоплі в Європі

 

Картопля краще, ніж інші культури, витримує  кислі грунти, але оптимальною для неї є слабокислі.  Тому середньо-і сильно кислі грунти вимагають вапнування. Найвищі врожаї картопля дає на глибоко оброблених чорноземах, дерново-підзолистих, сірих лісових, а також на заплавних грунтах і окультурених торфовищах. За гранулометричним складом найбільш придатні під картоплю супіски, легкі і середні суглинки.

Сильно зв'язні і щільні грунти з поганою повітропроникністю негативно впливають на якість бульб. Дефіцит повітря в грунті, його висока щільність, як правило, перешкоджають нормальному розвитку підземної частини рослини, призводять до деформації бульб. Застійна волога що знаходиться в грунті сприяє поширенню бактеріальних і грибних хвороб.

Найбільш придатними для картоплі, є ґрунти, що неущільнені, та мають невисоку об'ємну масу (не більше 1,25 г/см3), широкий діапазон реакції ґрунтового середовища (pH 6,5…7,0), високий загальний вміст калію (не менше 2%), супіщаний, легко та середньосуглинковий гранулометричний склад (дерново-підзолисті, сірі та темно-сірі лісові ґрунти, чорноземи типові), що легко розпушуються, достатньо насичуються повітрям, швидко прогріваються весною.

На якісні показники урожаю і на захворювання картоплі гранулометричний склад впливає наступним чином: із переходом від піщаних до глинистих ґрунтів збільшується ймовірність ураження картоплі мокрою гниллю, фітофторозом, бурою гниллю, глибина залягання вічок, урожайність, якість насіннєвого матеріалу, вміст крохмалю, якість чіпсів, картоплі фрі, вміст сухої речовини.

Як росте картопля?

 

Вимоги картоплі до вологи

Картопля ставить високі вимоги до вологості ґрунту і повітря. Картопля має тонку кутикулу і низький осмотичний тиск - це рослина гідрофільного типу, тобто більш пристосована до гумідних - вологих умов. Вона, також дуже чутлива до різких змін температури і вологості.

Існує два критичних періоди споживання вологи (коли дефіцит вологи викликає незворотні процеси в розвитку рослин):

  • ріст столонів та утворення бульб

  • активний ріст бульб

 

Перший критичний період збігається з фазою бутонізації і триває до початку цвітіння. Нестача вологи в цей час зовні по рослині мало помітна, але призводить до того, що органічні речовини які утворюються в листках практично не переходять в бульби, і використовуються на ріст бадилля. Посуха на початку бульбоутворення призводить до зменшення кількості бульб і до затримки їх формування. Тому врожай з-за цього знижується майже вдвічі.

Цвітіння і зрошення картоплі на сучасній фермі. Зрошення - це один з тих методів, який дозволяє забезпечити усі потреби рослини картоплі у волозі

 

Другий критичний період починається з кінця фази цвітіння і триває до початку відмирання бадилля . У цей час потреба рослин картоплі у воді дещо менша, ніж у першому критичному періоді. Дефіцит вологи під час або відразу після утворення бульб уповільнює їхній ріст і підсилює ураження звичайною паршею.

Якщо в ґрунті недостатньо вологи, то формування нових бруньок на бульбах призупиняється. Таким чином, знижуються продуктивні якості насіннєвої картоплі.

Для виробництва 100 ц /га сухої речовини (500 ц бульб / га) необхідно, приблизно, 3 тис. т води (300 ... 400 мм опадів). Як при нестачі вологи, так і при перезволоженні ґрунту сповільнюються утворення і зростання бульб. Для проростання картоплі достатньо вологи з материнської бульби. В цій фазі картопля не залежить від ґрунтової вологи і потребує тільки  тепла і кисню. Тому суха весна з швидким прогріванням ґрунту і можливість ранньої посадки для картоплі є сприятливими факторами. Сухий ґрунт швидше прогрівається, краще провітрюється, сприяє зростанню коренів і появі сходів через 20 ... 25 днів. Надмірно висока температура пересушених ґрунтів, навпаки, негативно впливає на сходи.

Картопля не тільки використовується в їжу, але з картоплі ще роблять крохмаль. Для цього вирощують спеціальні сорти технічної картоплі. З яких згодом і виробляють важливий харчовий продукт - крохмаль

 

Занадто прохолодна і волога погода уповільнює проростання і сходи, сприяє підвищенню чутливості картоплі до збудників ризоктонії, чорної ніжки та інших гнилей. Бульбоутворення співпадає з початком цвітіння. У цей час тепла погода позитивно впливає на кількість столонів і відповідно бульб. Потім до кінця цвітіння необхідно достатнє забезпечення вологою. Тривалі температури >20 ° С в період росту і недостатнє забезпечення вологою знижують врожайність і прискорюють фізіологічне старіння дочірніх бульб, викликають аномалії у проростків, чим погіршується придатність бульб до використання в якості насіннєвого матеріалу. Наприкінці росту і розвитку потреба картоплі  у воді знову знижується.

Нерівномірні опади, коли нестача ґрунтової вологи чергується з нормальним зволоженням, також негативно позначаються на картоплі. Коли ріст бульб затримується протягом декількох днів, вони ніби «застигають». Після відновлення нормального водного режиму ріст апікальної частини бульби поновлюється, приводячи до утворення бульб з неправильною формою (грушоподібні, гантелевидні, нарости в області вічок) та діткуванням. Тривала посуха в період раннього бульбоутворення призводить до виснаження запасів крохмалю в базальному кінці бульби. Через руйнування крохмалю та накопичення цукрів столонна частина бульби стає напівпрозорою або желеподібною, сильно темніє під час варіння. Більше того, швидкий ріст бульб, який починається після закінчення посухи, може призвести  до утворення ростових тріщин на бульбах і порожнеч усередині бульб.

Картопля для варіння та пюре - краще використовувати спеціальні смачніші сорти

 

Існує загальноприйнята думка, що сорти картоплі відрізняються один від одного за сприйнятливості до посухи. У той же час всі без винятку сорти в значній мірі схильні до негативного впливу нестачі вологи.

Високий вміст вологи в цей час ще сприяє приросту бульб, але вони формуються з низьким вмістом сухої речовини, мають слабку шкірку і пов'язані з цим низьку якість і погану лежкість. Крім того, тривале перезволоження може спричинити задуху бульб та їх подальше загнивання.

Залежно від групи стиглості різні сорти картоплі вимагають максимуму вологи в різний час. Так для ранньої картоплі з коротким періодом вегетації потреба в максимумі вологи триває з середини травня до кінця червня, у середньоранніх сортів цей термін з червня до липня, а у більш пізніх - з липня, серпня і першої половини вересня. Тому ризик при вирощуванні картоплі, залежно від нерівномірного розподілу опадів під час вегетаційного періоду і від різниці їх кількості по роках, частково можна зменшити, використовуючи сорти різних груп стиглості.

 

Температура повітря і грунту для картоплі

Вимоги картоплі до температури повітря і ґрунту в різні фази розвитку рослин неоднакові. Інтенсивне проростання бульб починається при температурі ґрунту 7 - 8°С на глибині садіння (6-12 см). Чим вище температура ґрунту, тим швидше з'являються сходи. Так, якщо бульби висадити в помірно вологий ґрунт при температурі 11-12°С, то сходи з'являться на 23-й день, при 14 15°С - на 17-18-й і при 18-25°С - на 12-13-й день.

Найкраще картопля себе почуває при середньодобовій температурі повітря на рівні 10-15°С з відносно низькою нічною температурою. До появи сходів більший вплив на рослини надають нічні температури, після їх появи - денні.

Бульби картоплі досить холодостійкі і після періоду спокою починають проростати вже при 3-5°С, але ще повільно. Активно вони проростають при температурі 7°С і вище, а ранньостиглі - при більш низькій температурі. Однак, щоб уникнути розвитку хвороб бульб, їх пророщують при температурі повітря 12-15°С.

Підвищення температури до 25°С уповільнює ріст бульб, а при 30°С і більше він зовсім припиняється.

Надземна вегетативна маса картоплі менш холодостійка, ніж бульби. Для неї найбільш сприятливою температурою повітря є 17-21°С. Мінусова температура згубна для бадилля картоплі. Пошкодження відбувається вже при -1,5. -2°С, а заморозки -3 . -4°С знищують бадилля на 60-100%, знижуючи врожай бульб на 25-65% залежно від фази розвитку рослин. Ранні осінні заморозки теж можуть негативно позначитися на врожаї: якщо бульби не встигли визріти, то погіршуються їх якість і лежкість.

Картопля для смаження і заморозки - краще використовувати спеціально призначені для цього сорту, в такому випадку блюдо буде смачнішим

 

Температура ґрунту впливає на засвоєння поживних речовин, які з неї надходять у рослину. Найбільш сприятливі умови для кореневого живлення складаються при температурі ґрунтового розчину 18°С. При тривалому дефіциті вологи і високій температурі внесення добрив навіть може дати негативний ефект і стати причиною зниження врожаю. Ці фактори потрібно враховувати, вирішуючи питання про доцільність підживлення картоплі.

 

Граничні температурні показники, що мають значення для росту і розвитку картоплі

Граничні температурні показники, °С

Вплив

< -3

Повна загибель бульб від морозу

-2...-1

Початок підмерзання бульб

-1

Пошкодження на бадиллі від морозу

2...4

Оптимальні температури для тривалого зберігання насіннєвої картоплі

4

Початок проростання бульб у грунті

>4

Посадка пророщених бульб можлива

<6

Аномалія проростків при більш тривалій дії і високої вологості грунту

>8

Посадка стимульованих до проростання бульб можлива

>8

Бульби проростають

10

Низька межа збирання без механічних пошкоджень

10...20

Постійне зростання асиміляції

17...20

Оптимум для утворення бульб

>20

Поступове зменшення асиміляції і ріст бульб

>26

Бульби не утворюються

26...30

Дуже загальмований ріст бульб і очікуються аномалії проростків

>30

Некрози від спеки, аномалії проростків

>40

Втрата здатності розвитку

>45

Відмирання від спеки

 

Картопля починає ріст, коли температура ґрунту досягає 8оС, а висаджена пророслими бульбами - при 4-6°С. У фазі росту і утворення бульб, оптимальною середньодобовою температурою ґрунту є 17°С (денна 20°С і нічна – 12-14° С) при 50% повної польової вологоємності (ППВ). Ріст і розвиток рослин картоплі стримується, якщо температура підвищується до 29-30° С. Бульби при цьому не утворюються або стають м’якими, а м'якоть чорніє від викликаних спекою некрозів і при їх проростанні виникають ниткоподібні паростки. Оптимальною середньодобовою температурою повітря для процесів асиміляції картоплі є близько 20°С (денна 25°С, нічна 16°С). При температурі вище 30°С рослини картоплі дуже пригнічуються.

 

 

Повітряний режим для картоплі

Картопля більше від інших культур потребує достатньої кількості повітря в ґрунті. Нею поглинається велика кількість кисню з ґрунтового повітря при диханні материнської бульби, коріння, столонів і бульб що утворилися. Щоб кисню в ґрунті було достатньо, потрібно створювати умови для газообміну між ґрунтовим і атмосферним повітрям, тобто правильно розпушувати ґрунт.

При надмірної вологості ґрунту коріння і бульби відчувають нестачу повітря. Це призводить до  формування дрібних бульб, зниженням вмісту сухої речовини в них і погіршенням смаку, а також сприяє розвитку потемніння м'якушу під час зберігання. Тривале перезволоження ґрунту, особливо наприкінці вегетації, коли бадилля в'яне, може викликати задуху бульб. Сигналом кисневого голодування служить розростання продихів на поверхні бульб. Вони стають пухкими і білими, добре помітними. Якщо в цей час не розпушити ґрунт або не викопати бульби, то вони почнуть загнивати.

 

Є й сорти спеціальної кормової картоплі. Це картопля, яку вирощують для домашніх тварин. У кормових сортах міститься велика кількість протеїну, що створює благотворний вплив на організм тварин і значно підвищує їх продуктивність. Кормові сорти картоплі вирощують для худоби. У такій картоплі багато білку, крохмалю та сухих речовин, необхідних для росту і збільшення ваги тварин та покращення їх здоров'я. Це хороша заміна і доповнення до основного раціону. Кормові сорти відрізняються високою врожайністю, великим вмістом поживних речовин і швидкими термінами дозрівання. Вміст білків у столової картоплі не перевищує 2%, у кормових сортів - 2-3,65%. Вітамін С в столових сортах знаходиться в межах 20-22%, в кормових він не перевищує 18%. В 1 кг кормової картоплі міститься 16 г перетравного протеїну, показник вимірювання поживності корму знаходиться в межах 0,31 кормової одиниці

 

Світловий режим для картоплі

Картопля - світлолюбна рослина. При нестачі світла (затіненні) рослини витягуються, інтенсивність їх забарвлення слабшає, бульби формуються дрібними, врожайність знижується. Тому, для нормального фотосинтезу потрібно забезпечувати правильну густоту посадки картоплі. Для ранніх сортів при середній родючості ґрунтів на гектар висаджують 60 тис. рослин, а пізніх – 50–55 тис.

При напрямку рядів з північного заходу на південний схід рослини рівномірно просвітлюються протягом дня і нормально фотосинтезують сонячну енергію, в результаті врожайність їх на 10 - 15%, а крохмалистість - на 1 - 2% вище, ніж при іншому напрямку рядів.

Оптимальними для хорошого розвитку бадилля є довгі теплі дні з помірною сонячною погодою; для утворення бульб - короткі дні з помірною температурою.

Бульби, що на поверхні ґрунту, або викопані з землі і залишені на світлі, через кілька днів зеленіють, в них утворюється хлорофіл і отруйна речовина - соланін. Під дією прямого або розсіяного світла вміст соланіну в бульбах збільшується до 30-40 мг на 100 г бульби, замість 2-10 мг у звичайній картоплі. Для насіннєвих бульб озеленення корисно, оскільки соланін є одним з чинників імунітету рослини. Озеленені бульби надійно захищені від хвороб і гризунів під час зберігання, оскільки з-за соланіну вони набувають неприємного гірко-терпкого смаку і стають отруйними.

Технологія вирощування картоплі - від прилавка до супермаркету

Крохмальна картопля - потрібно використовувати спеціальні сорти картоплі для виробництва крохмалю. В цьому випадку урожай крохмалю на одиницю витрат буде найбільшим!

 

Вибор попередників для картоплі

Вважається, що для картоплі найкращими попере­дниками є зернові культури та трави. Загалом, вони сприяють формуванню гарної структу­ру ґрунту і зазвичай не провокують розвитку картопляних шкідників та хвороби. Цукровий буряк є гіршим попередником, оскільки, він зменшує урожай картоплі майже на 10 відсотків. Багаторічні трави та цілина у якості попередника, також можуть нести деяку небезпеку. При цьому існує значний ризик ураження картоплі дротяником чи паршею звичайною. Крім того, при їх використанні  важко розраху­вати кількість азоту, яка виділиться вна­слідок мінералізації органічних речо­вин. Поля, де розповсюджена парша звичайна, не можна використовувати під насіннєву чи столову картоплю; перед цим слід відрегулювати рівень зволоженості за допомогою іригаційних засобів. Перед тим, як засадити поле картоплею, важливо знати, як використовувалося дане поле у попередні роки, які пестициди використовувалися, щоб запобігти негативній післядії на картоплю. Намагайтеся довідатися, як часто на цьому полі сади­ли картоплю, які культури були попе­редниками, чи є на ділянці багаторічні бур'яни, чи виявлено у ґрунті шкідни­ки та хвороби.

При наявності в ґрунті збудника стеблової нематоди, у якості попередника рекомендуються вико-вівсяна суміш, озимі зернові, а для насіннєвих насаджень - чорний пар. У боротьбі з паршею звичайною картоплю доцільно висаджувати після озимого жита, люпину, зернобобових культур, а також після сидератів (люпин, озиме жито, олійна редька, ріпак та ін.)

 

Озима пшениця та інші злакові культури - це найкращі попередники для картоплі

 

Недоцільно висаджувати картоплю після гречки, кукурудзи, конюшини, овочевих культур, оскільки вони сприяють накопиченню в ґрунті стеблової нематоди. Рекомендується уникати таких попередників, як буряк, морква і капуста - вони посилюють ураження бульб паршею звичайною і ризоктоніозом.

Для зниження чисельності та шкідливості золотистої картопляної нематоди доцільно вирощування нематодостійких сортів в спеціальних сівозмінах, з додаванням в них багаторічних злакових і бобових трав, зернобобових культур.

Найбільшу фунгіцидну дію на збудників різних хвороб мають ріпак, олійна редька, люпин і горох. Вони знижують кількість збудників парші звичайної, ризоктоніозу та гнилей.

Важливо таким чином побудувати систему менеджменту і використання ресурсів, щоб не тільки отримати високий урожай картоплі, але й отримати високий прибуток! Це відноситься не тільки до картоплі, але і до вирощування усіх інших культур!

 

Удобрення картоплі

Картопля належить до культур, які має неглибоку и не сильно розвинену кореневу систему, что обмежує її здатність поглинати поживні речовини. Тому картопля повинна бути забезпечена в достатній кількості легко засвоюваними поживними речовинами.

При визначенні поняття "необхідна кількість", потрібно враховувати ряд факторів: тип ґрунту, родючість ґрунту, сорт картоплі, технологія вирощування, технологія внесення добрив, клімат,  фактори - що лімітують врожай, рівень планованого врожаю, призначення картоплі яка буде вирощуватися - насіннєва або продовольча, та багато іньшого.

Правильні норми живлення та схеми застосування добрив та агрохімії, повинні бути розраховані для ваших умов кваліфікованим фахівцем - агрономом. Звертайтесь для цього в Agricultural Consulting!

 

Поглинання макроелементів картоплею

Врожаєм картоплі в 20 т/га, виноситься така кількість елементів живлення: N100P40K120Mg25.

Калій і азот є поживними речовинами, які потрібні в максимальній кількості для досягнення високих врожаїв картоплі.

У той же час потреба в фосфорі, кальції і магнії помітно менше.

Під час раннього весняного росту, виникає великий попит на ці макроелементи і для високої врожайності картоплі, дуже важлива присутність в достатній кількості поживних речовин, доступних для поглинання рослиною відповідно її потребам.

Винос елементів з грунту відрізняється від поля до поля і безпосередньо залежить від врожайності. Картопля може використовувати калію на 50% більше, ніж азоту.

Як видно на графіку (дивись нижче), при врожаї 35 т/га картопля може спожити більше 200 кг/га калію і 115 кг/га азоту.

 

Picture source: Yara

Денне поглинання макроелементів бульбами картоплі (рослина цілком)

Picture source: Yara

Денне поглинання макроелементів бульбами картоплі (бульби)

 

Поглинання елементів живлення рослинами картоплі, змінюється в залежності від стадії росту даної культури.

Під час раннього весняного росту картоплі, виникає велика потреба в макроелементах.

Для досягнення високої врожайності картоплі, дуже важлива доступність для рослини всіх поживних речовин.

Як калій, так і азот потрібні картоплі в період вегетативного росту, період зав'язі бульб і початку утворення бульб.

Калій особливо потрібен для отримання високих врожаїв картоплі, проте він також служить для підтримки цілісності бульб.

Тому велике споживання калію є типовим для культури картоплі.

Присутність азоту вкрай важливо для росту листя і бульб. Подібно калію, велика кількість азоту переноситься з листя до бульб під час утворення бульб.

Для кращого вкорінення і утворення бульб, картопля потребує фосфор в досить великих кількостях, особливо на початку росту рослини, а також в кінці сезону - для збільшення обсягу вирощуваних бульб.

 

Поглинання мікроелементів картоплею

Не дивлячись на те, що мікроелементи потрібні рослинам картоплі в набагато меншій кількості, їх правильний баланс є важливою умовою для отримання якісного врожаю картоплі.

Стратегія збалансованого харчування дуже важлива і, незважаючи на невеликі дози мікроелементів, в програмі живлення картоплі, повинен бути присутній їх правильний баланс, оскільки мікроелементи є важливим фактором для отримання високих врожаїв. Для картоплі найбільш важливими мікроелементами є бор, мідь, марганець і цинк.

Picture source: Yara

Поглинання мікроелементів бульбами картоплі

 

Органічні добрива для картоплі

Картопля дуже добре реагує на органічні добрива. Оптимальна норма гною під картоплю - 50 т/га. Також частіше вносять рідкий гній з розрахунку 100-120 т/га.

Органічні добрива потрібно вносити під картоплю із заробкою в грунт.

Внесення гною з одночасним закладенням в грунт - найефективніший метод внесення органічних добрив, при якому втрати азоту (у вигляді аміаку) будуть мінімальні

 

Ефект можливий лише при якісному розподілі добрива на полі. При проведенні аналізу ґрунту на вміст азоту навесні, можна не враховувати процес повільного звільнення азоту з органічних добрив, якщо вони внесені в попередньому році. Добрива будуть повністю перероблені. Дані аналізу включають вміст азоту з органіки.

Насіннєва картопля: Органічні добрива не рекомендується вносити під насіннєву картоплю, тому що вивільнення азоту йде повільне. Це означає, що азот звільняється в період бульбоутворення і в період дозрівання. Дозрівання сповільнюється і підвищується ймовірність зараження вірусною інфекцією. Велика кількість азоту сприяє появі нових молодих листків, які пошкоджуються попелицею і отримують вірусне перезараження.

Столова картопля: При вирощуванні раннього столової картоплі (збирання врожаю приблизно перша - третя декада липня) на ґрунтах із вмістом органічних речовин вище 2,5-3% застосування органічних добрив не рекомендується.

 

Для приготування страв з молодої картоплі - краще використовувати спеціальні сорти. А для вирощування такої картоплі - треба використовувати спеціальну технологію

 

Азотні добрива для картоплі

Азот є важливим елементом живлення картоплі. Кожна сільськогосподарська культура, у тому числі картопля, добре відзивається на азотні добрива. Нестача азоту веде до зниження врожаю; при надлишку азоту урожай також може бути гіршим, ніж при оптимальному удобренні азотом.

З урахуванням родючості ґрунту, попередника, сорту картоплі -  внесення 100-110 кг/га чистого азоту (N100-110) буде достатньо під насіннєву картоплю і ранню столову картоплю. Азот вноситься у формі азотно-фосфорних добрив (з низьким вмістом хлору), вапняно – аміачної селітри або кальцієвої селітри.

Під продовольчу картоплю норми внесення коливаються від 120 до 170 кг/га азоту. У зв'язку з більш тривалим вегетаційним періодом, залежно від попередника і сорту, під продовольчу картоплю вноситься майже на 30 кг азоту більше, ніж під насіннєву. Якщо не проводиться аналіз ґрунту, то ця норма може бути вихідною при визначенні доз добрива. Після вологої зими вноситься добрива більше, після сухої - менше.

Азотні добрива вносяться безпосередньо перед посадкою. Азот дуже рухливий у ґрунті, тому внесення його в цей час зменшує можливість його вимивання.

Різнобарвна картопля набирає популярність в останні роки

 

Фосфорні добрива для картоплі

Фосфор необхідний рослині для утворення білків та інших органічних сполук. Фосфор також відіграє важливу роль у таких процесах, як дихання, асиміляція і транспорт в рослині вуглеводів. Він має важливе значення для розвитку кореневої системи і визрівання рослини (особливо на насінницьких посадках).

Фосфор дифузійно вбирається корінням. Тому він повинен знаходиться близько до коренів, в розчиненій формі. У сухому ґрунті вбирання не відбувається. Тому фосфорні добрива бажано завжди розкидати навесні, до обробітку ґрунту. Фосфорні добрива в простій формі можуть бути розкидані восени по зораному полю після легких нічних заморозків, щоб не пошкодити структуру ґрунту трактором або розкидачів. Якщо розкидання проводиться перед оранкою, ґрунт необхідно вирівняти за допомогою культиватора, щоб добриво не виявилося глибоко зароблено у ґрунт.

Фосфор у складі суперфосфату, подвійного суперфосфату і фосфату амонію розчинний у воді. Розчинному у воді фосфору надається перевага, якщо удобрення фосфором проводиться незадовго до посіву або посадки. При осінньому внесення можна використовувати фосфорні добрива, розчинні у цитрат амонію або в 2% лимонної кислоти.

Картопля дуже добре відгукується на щедре удобрення фосфором. Так як фосфорна кислота  нелегко вбирається, рекомендується вносити, при гарній забезпеченості ґрунту фосфором (при вмісту фосфору 30-45) 90 кг/га фосфору. Щоб рослини не відчувати нестачі (особливо в посушливі роки), під насіннєву картоплю рекомендується вносити 160-180 кг/га Р205.

Під продовольчу картоплю рекомендується 130-150 кг/га Р205. У цих рекомендаціях враховано норму фосфору і для зернових культур, які, можливо, будуть вирощуватися після картоплі. Картопля отримує подвійну дозу фосфору, а зернові - тільки азот. При високій забезпеченості ґрунту фосфором (показник фосфору> 55) можна внести дещо менше, при низькому (показник фосфору <30) - дещо більше. При нестачі фосфору сповільнюється ріст рослин і вони набувають блідо-зеленого забарвлення. Якщо це відбувається на початку розвитку рослини, то це веде до зниження врожаю. Тому оптимальним є внесення розчинних у воді фосфорних добрив навесні, за кілька тижнів до посадки. План обробітку, що передбачає добриво тих культур, які вимагають його у великих кількостях, має переваги. У картоплі збільшується врожайність і поліпшується якість.

Якщо удобрення проводиться восени - мінеральні добрива, наприклад, суперфосфат, або органічні добрива, наприклад, гній, - то навесні необхідно додатково внести 50 кг/га Р205, як під насіннєву, так і під продовольчу картоплю, щоб прискорити початковий ріст.

При внесенні навесні під насіннєву картоплю нітроамофоски (23% N - 23% Р205) рекомендується додатково внести 50 кг/га Р205, особливо на ґрунтах з низьким вмістом фосфору (показник фосфору <30). Додаткові 50 кг Р205 навесні не вносити, якщо при цьому порушується структура ґрунту.

 

Сорти білої картоплі дуже корисні і популярні

 

Калійні добрива для картоплі

Калій відіграє важливу роль в утворенні й транспорті вуглеводів в рослині. Він сприяє вбиранню корінням вологи, уповільнює випаровування вологи листками. Калій регулює водний обмін в рослині і зміцнює стійкість рослин до захворювань. При нестачі калію спостерігається темно-зелене забарвлення листя, поглиблення жилок. Швидко з'являться бронзові плями, спочатку по краях і кінчиках, потім по всьому листу. Потім листки засихають, отримуючи буре або темно-бурого забарвлення.

Під насіннєву картоплю рекомендується вносити на 20 кг добрив К2О більше, ніж під продовольчу. Підвищується посухостійкість, що особливо важливо при короткому вегетаційному періоді, за який бульби повинні досягнути потрібного розміру. Знижується ймовірність механічного пошкодження бульб при сортуванні взимку. Ймовірність посиніння продовольчої картоплі можна зменшити, вносячи на 70 кг/га К2О більше. Нестача калію має великий вплив на ймовірність посиніння картоплі. Для підвищення стійкості продовольчої картоплі до посиніння можна вирішити за допомогою калійних добрив, необхідно норму внесення К2О підвищити в порівнянні з нормою виносу К2О, яка становить 220 кг/га К2О. Практично це означає, що при добрій забезпеченості ґрунту калієм (показник калію К2О - 16-20) під продовольчу картоплю вноситься 300 кг/га, а під насіннєву - 250 кг/га.

Калій у складі всіх калійних добрив повністю розчинний у воді. Для росту тканин рослині необхідно багато води. Разом з водою рослина вбирає розчинені в ній поживні елементи, калій і азот. На відміну від них фосфор вбирається рослиною дифузійно.

Хлор чинить негативний вплив на врожайність і вміст сухої речовини в картоплі. Тому під картоплю рекомендується вносити калійні добрива з малим вмістом хлору, а при весняному внесенні - мало-або без хлорні добрива. При надлишку хлору знижується врожайність, листя набувають світло-зелене забарвлення, їх краї закручуються вгору. (Симптоми схожі на скручування листя.)

Негативний вплив хлору може бути значно знижено, якщо хлорвмісні калійні добрива розкидати восени - велика частина хлору вимиється. На ґрунтах де мулиста фракція <15%, можливо вимивання калію при осінньому внесенні. У таких випадках необхідно навесні використовувати більш дорогі калійні добрива - патент-калій (калімагнезія) та / або сірчанокислий калій.

 

Сорти картоплі можуть бути самого різного кольору - і зовні, і всередині. Тобто забарвлення шкірки і м'якоті може бути найрізноманітніші

 

Система удобрення картоплі

У сучасній системі удобрення / живлення картоплі передбачається сумісне використання органічних і мінеральних добрив.

На чорноземних грунтах під картоплю вносять*: N70-90P60-90K80-120Mg30-45.

На бідніших грунтах під картоплю вносять таке добриво*: N90-120P90-120K120-150Mg45-60.

*Ці норми внесення добрив на картоплю є орієнтовними і приведены у якості прикладу. Правильні норми внесення повинні бути розраховані для ваших умов кваліфікованим фахівцем - агрономом. Звертайтесь для цього в Agricultural Consulting!

 

Picture source: Yara

Добрива YaraMila є невід'ємним елементом програми живлення картоплі від компанії Yara. Завдяки різним співвідношенням азоту, фосфору і калію і збагачення мезо - і мікроелементами, ці добрива краще забезпечують потребу рослин картоплі в збалансованому і раціональному живленні

 

Зазвичай фосфор, калій, магній вносять під основний обробіток грунту, а азот перед посадкою картоплі та для підживлення / фертигації. Але є й інші схеми застосування добрив. При фертигації також можна давати і інші водорозчинні добрива

 

Picture source: Yara

Удобрення картоплі - базова програма удобрення картоплі від Yara

Picture source: Yara

Удобрення картоплі - повна схема удобрення картоплі Yara

 

Підживлення картоплі з додатковим підгортанням рослин

 

Розробка системи удобрення здійснюється з врахування об’ємів майбутнього урожаю, спираючись на результати агрохімічного аналізу ґрунтів. Найпоширенішим органічним добривом є гній, який рекомендується застосовувати восени під оранку. При цьому варто пам’ятати, що чим раніше органічні добрива зароблені в ґрунт, тим швидше і повніше будуть використані поживні речовини для весняно-літнього росту і формування бульб. В якості органічних добрив ефективним є, також, застосування сидератів (покривних культур) – люпину, ріпаку, жита озимого, до яких восени додають повну рекомендовану норму фосфору й калію, а до ріпаку й озимого жита – 1/3 норми азоту.

Фосфорні і калійні добрива вносять восени під оранку, азотні під весняну культивацію. Надмірні норми азоту можуть призвести до нагромадження нітратів у бульбах. Щоб цього не допустити, краще використовувати добрива, які містять амонійну форму азоту, наприклад карбамід (CO(NH7)2). Під картоплю рекомендовано вносити також азотні добрива у вигляді кальцієвої або калійної селітри.

Варто пам’ятати, що внесення кожної 0,1 т аміачної селітри продовжує період вегетації на 5-7 днів, а кожні 10 т гною – на 1 день. Такі особливості необхідно врахувати при вирощуванні ранньостиглих сортів.

Серед калійних добрив найбільш поширеними у використанні є калімагнезія, у складі яких, крім калію (28%) присутній магній (8%), який необхідний для формування високого урожаю бульб. Хлорвмісні добрива (калійна сіль, каїніт та ін.) варто вносити тільки восени. За умов виникнення виробничої необхідності у застосуванні таких добрив їх вносять восени під час основного обробітку ґрунту.

Рекомендується також вносити під картоплю сульфат амонію, який дуже ефективний на ґрунтах, що мають недолік сірки. Також це добриво зменшує ураження картоплі паршею.

 

 

Підготовка посадкового матеріалу картоплі

Картоплю зазвичай висаджують насіннєвими бульбами, але на цьому відео показана висадка розсади солодкої картоплі (батату) за допомогою машини для посадки розсади

 

  • Для садіння використовують переважно бульби фракцій 30 – 45 мм та фракції 45 – 60 мм  (допуск некондиційних бульб не більше 7%).

  • Відсортовані для садіння бульби прогрівають на сонці впродовж 4-6-ти тижнів до утворення проростків завдовжки 5 мм. Протягом прогрівання підтримують температуру на рівні 12-15°С вдень і 5°С вночі.

  • Досить ефективним є спосіб прогрівання бульб в засіках, продуваючи їх 7-10 днів теплим повітрям (18-20 °С) з викристанням теплогенераторів.

 

Протруювання бульб насіннєвої картоплі

На поверхні бульб містяться збудники фітофторозу, ризоктоніозу, фомозу, сухої гнилі та інших хвороб, тому перед садінням або під час садіння, картоплю протруюють. Крім того, не менш важливою є обробка садивного матеріалу засобами захисту від комплексу ґрунтових та листоїдних шкідників.

Для протруювання бульб картоплі використовують різні протруйники:

  • інсектицидні

  • фунгіцидні

  • комбіновані

 

Протруювання бульб насіннєвої картоплі

 

Протруювання бульб насіннєвої картоплі - це запорука високого врожаю картоплі та відсутність хвороб і пошкоджень шкідниками!

 

Посадка картоплі

Посадка картоплі за допомогою трактора і простої причіпної посадкової машини

 

Оптимальною температурою ґрунту для садіння вважається температура на глибині 10-12 см у межах 7-8°С. Спосіб посадки картоплі гребеневий або в гребені, нарізані перед садінням. Залежно від розміру бульб на 1 га висаджують 2,5-4,5 т картоплі.

 

Підготовка ґрунту й посадка картоплі за допомогою двох агрегатів Fendt 724 on Soucy Tracks и  Fendt 415 + Grimme GB 430

 

Глибина садіння картоплі на ґрунтах середнього механічного складу (суглинкових) становить 6-8 см від вершини гребеня, на легких (супіщаних) – на 1-2 см глибше (8-10 см). Перевагу має мілке садіння (4-5 см) і подальше нарощування гребенів під час міжрядних обробітків. Мілке садіння дозволяє бульбам краще прогріватись і проростати, а пізніше нагортання ґрунту дає змогу боротись з бур'янами.

Дуже важливо контролювати швидкість руху агрегату при посадці – на звичайних ложкових саджалках, швидкість не повинна перевищувати 6-7 км/год.

 

Посадка картоплі за допомогою Deutz-Fahr Agrotron 7250 TTV + Row-Crop Tracks + посадкова машина Dewulf Miedema belt planter

 

При вирощуванні насіннєвої картоплі необхідно отримати близько 30 головних стебел на 1 м2; на 1 га - 10.000 м2 х 30 = 300.000 стебел, тобто при міжряддях 75 см - 24 стебла на метр.

Залежно від сорту, густота посадки складає 60.000-70.000 кущів/га

При вирощуванні продовольчої картоплі розраховують отримання  приблизно 20 головних стебел/м2.

Таким чином, залежно від сорту, густота посадки складає 45.000-55.000 кущів/га

 

Посадка картоплі за допомогою гусеничного трактора Challenger MT 765D +  посадкова машина для картоплі Grimme GB430 beltplanter

 

При садінні закладається основа для всього циклу робіт по вирощуванню картоплі.

Якщо при посадці картоплі допускаються порушення технології (занадто широкі або занадто вузькі гребні, нерівномірна глибина посадки, пошкодження паростків і т.д.), це все так чи інакше проявиться надалі. Тому важливо ретельно і обережно провести посадку картоплі.

 

Результати садіння картоплі залежать від:

  • стану паростків (загартовані або білі, слабкі паростки)

  • фракції бульб їх форми

  • робочої швидкості картоплесаджалки

  • якості регулювання машин

  • відповідальності працівників

  • стану грунту (температура, вологість, щільність).

 

Посадка картоплі за допомогою агрегату: трактор New Holland T7070 Blue Power + посадкова машина Miedema Structural belt planter

Посадка картоплі з одночасним підгортанням на невеликій фермі в Бельгії: трактор KUBOTA B1620 + Planteuse BOMET. Травень 2015

Посадка картоплі в Болгарії, за допомогою простої картопле - саджалки, агрегатованою з трактором Kubota b6000

 

Догляд за посадками картоплі

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Картопля вимагає ретельного догляду і дотримання агротехніки

 

Метою проведення догляду за посівами картоплі є забезпечення їх чистоти від бур’янів, хвороб та шкідників з одночасним підтримання оптимального водно-повітряного режиму ґрунту.

Догляд полягає в суцільному розпушуванні ґрунту до і після з'явлення сходів, розпушування в міжряддях з присипанням бур'янів ґрунтом в рядках, обприскуванні для захисту від шкідливих організмів та здійснення близько 4-х поливів за вегетацію.

 

Обприскування поля з картоплею

 

Догляд за плантацією картоплі передбачає початок формування гребенів (підгортання) через 5-7 днів після посадки. Позитивним моментом цього варіанту є те, що до моменту початку формування гребенів рослини бур’янів перебувають у фазі білих ниток, таким чином, відбувається поєднання процесу формування гребенів та боротьба з першою хвилею бур'янів. Після здійснення такого технологічного прийому відбувається застосування гербіциду Зенкору Ліквід (0,7 кг/га).

Подальший догляд за посівами полягає у застосуванні післясходових хімічних засобів захисту рослин та препаратів для позакореневого підживлення з ефектом ростової стимуляції.

 

Підгортання при виробництві молодої картоплі

Підгортання картоплі

Підгортання картоплі за допомогою невеликого трактора. Роботи на невеличких фермах краще механізувати, так як картопля це дуже трудомістка культура

 

Для знищення у посівах картоплі однорічних та багаторічних злакових бур'янів доцільно використовувати гербіциди Фюзілад Форте 150 ЕС к.е. (1,0-2,0 л / га), Ачіба к.е. (4 л / га), Арамо 45 к.е. (2,3 л / га), Пантера, та інші грамініциди.

Догляд за посівами картоплі має включати, також декілька прийомів спрямованих на проведення позакореневого підживлення рослин. З цією метою рекомендовано використовувати наступні препарати Яра Фолікер (12-0-38 + ME), Вуксал Макромікс (24-24-18 + МЕ) та інші.

 

Захист картоплі від хвороб, шкідників і бур'янів

Система захисту картоплі від компанії Bayer

 

Система захисту картоплі від компанії Аріста / UPL

 

Система захисту картоплі від компанії БАСФ

 

Система захисту картоплі від компанії Сингента

 

Технологія захисту картоплі від компанії Дюпон / Кортева

 

Зрошення картоплі

Крапельне зрошення - найефективніший метод поливу і фертигації картоплі

 

Враховуючі особливості розвитку кореневої системи, протягом періоду вегетації, картопля потребує додаткових заходів, спрямованих на водозабезпечення.

Вологість ґрунту та патенти підтримувати на рівні 75-80% НВ з початку вегетації і до фази бутонізації та 80-85% НВ у послідуючі фази розвитку.

Рекомендовано проводити біля 4-х полівів з нормою витрати води у межах 250-300 м3/га.

Доцільність проведення поливу визначається рівнем випаровуваності, який перевищує рівень опадів на 20-25 мм. Припинення полівів проводять на початку відмирання бадилля.

Найбільш розповсюдження методами поливу картоплі є: крапельне зрошення, дощування з використанням поливних машин фронтальної чи кругової дії, або барабанних установок.

 

Крапельне зрошення картоплі на індустріальній фермі. Укладання і змотування стрічки

 

Крапельне зрошення - найбільш прогресивний і вигідний метод поливу і добрива картоплі. Він зберігає родючість грунту, економить 70% води, економить ресурси і час, може бути повністю автоматизованим поливом!!

 

Зрошення картоплі по борознах і крапельне зрошення картоплі на невеликій фермі

Смотка стрічки крапельного зрошення перед збиранням картоплі

Зрошення картоплі за допомогою невеликої дощувальної машини

Використання сучасних дощувальних машин при індустріальному виробництві картоплі в Україні

Застосування дощувальних машин котушкового типу при зрошенні картоплі в США

 

Насінництво безвірусної картоплі

Основна причина того, що багато селекціонерів і великі виробники насіннєвого матеріалу картоплі стали вкладати гроші в створення біотехнологічних лабораторій з виробництва чистого від вірусів посадкового матеріалу, полягає в тому, що в сучасних умовах врожайність картоплі дуже сильно знижується через вірусні захворювання, що передаються через посадковий матеріал.

 

Біотехнологія і розмноження безвірусного насіннєвого матеріалу картоплі - невід'ємна і важлива частина сучасного виробництва цієї культури

 

Безпосередній контроль за якістю насіння сільськогосподарських культур (в тому числі і картоплі) в Нідерландах здійснюють NAK (інспекційна служба контролю якості та сертифікації насіння с. - г рослин) і Служба карантину рослин (PD) при Голландському Міністерстві сільського господарства, охорони природи та якості продовольства.

Служба карантину рослин, відповідає за контроль карантинних хвороб в Нідерландах і проводить фітосанітарні перевірки з метою виявлення як карантинних хвороб, так і хвороб якості. Такому контролю і сертифікації піддаються всі партії насіннєвої картоплі, призначені для експорту за межі ЄС.

 

Вирощування безвірусного матеріалу картоплі in-vitro

 

Розмноження безвірусного насіннєвого матеріалу картоплі в HZPC за допомогою ViVi Гроу-боксів

 

Служба NAK затверджена як єдина організація, уповноважена здійснювати контроль і сертифікацію насіння с.-г рослин і насіннєвої картоплі в Нідерландах.

Дана інспекційна діяльність проводиться NAK на основі Закону Королівства Нідерландів про посівний і посадковий матеріал, а також на основі нормативних правил Голландського Міністерства сільського господарства. Кожен виробник, який займається вирощуванням насіннєвої картоплі в Нідерландах і надає цей матеріал для сертифікації, повинен бути зареєстрований в NAK.

Більш того, відповідно до законодавства, в Нідерландах може надходити в торгівлю і використовуватися тільки сертифікована насіннєва картопля.

Постійна комісія всередині служби NAK спільно з Радою правління NAK розробляють і встановлюють правила контролю та сертифікації для таких груп культур, як зернові, злакові трави та насіннєву картоплю.

Як в Раді так і в правлінні NAKа, до складу цих комісій входять представники сільськогосподарського сектора: селекціонери, виробники і торговці. Цим забезпечується широка підтримка в проведенні інспекційної діяльності контролю та сертифікації служби NAK: виробники відчувають, що вони беруть активну участь в діяльності "своєї ж" інспекційної служби. Витрати на проведення контролю та сертифікації повністю оплачуються самими виробниками і продавцями.

 

Порівняльна класифікація посадкового матеріалу картоплі в Голландії та України

Голландія

Україна

Добазісний посадковий матеріал

Оригінальний посадковий матеріал

клас S (супер-супер еліта)

клас супер-супер еліта (ССЕ)

клас супереліта (СЕ)

Базисний посадковий матеріал

Елітний посадковий матеріал

клас SE и E (Супереліта та Еліта)

клас Еліта (Е)

Сертифікований посадковий матеріал

Репродукційний матеріал

клас А і С (1, 2-я репродукції (перше, друге покоління після еліти)

Клас РН 1, 2, 3, 4-я репродукції (перше, друге, третє, четверте покоління після еліти)

 

Сорти картоплі з білою м'якоттю дуже корисні і популярні

 

Процедура контролю якості насіннєвої картоплі

З метою визначення якості насіннєвої картоплі планованої до реалізації фермерам, проводяться інспекція і контроль на різних етапах виробництва.

Основна увага приділяється захворюванням, які можуть передаватися наступному поколінню через бульби. При цьому, насіннєву картоплю можна вирощувати тільки на таких ділянках, які не заражені картопляною нематодою.

Для забезпечення даного виду контролю, з усіх ділянок, призначених для вирощування насіннєвої картоплі, щорічно беруться проби грунту, які потім піддаються аналізу.

Процедура контролю починається з моменту, коли виробники повідомляють службі НАК про поля, призначені для вирощування насіннєвої картоплі. Це відбувається в першій половині травня. Виробники повинні вказати походження, сорт і клас насіннєвої картоплі, а також номер, площу і місцезнаходження своїх ділянок. Ці відомості обов'язково повинні супроводжуватися відповідними документами. Вся інформація про кожній дільниці заноситься в комп'ютер разом з результатами перевірок. Кожна ділянка (партія) має свій єдиний код, за допомогою якого, можна буде згодом відстежити цю ділянку, в разі можливих проблем. Така система є унікальною, і дозволяє службі НАК, за допомогою наявної інформації, в короткий термін встановити місцезнаходження джерела виникнення тих чи інших проблем.

Протягом всієї процедури інспекції та контролю, служба НАК регулярно перевіряє ідентичність партій. Починаючи з перших чисел червня, понад 100 досвідчених інспекторів НАК контролюють насіннєву картоплю на полях, площею близько 40000 га. Крім візуального контролю, проводяться додаткові лабораторні дослідження (ELISA-test, PCR) для перевірки відповідності всім вимогам, оскільки здоров'я насіннєвої картоплі є основною вимогою до її якості.

 

Сучасна технологія виробництва насіннєвої картоплі в Нідерландах

 

Інспекційна діяльність складається з наступних основних елементів:

  • польовий контроль

  • післязбиральний контроль

  • контроль партій перед відправкою до покупця

 

Крім таких інспекцій, орієнтованих на різні аспекти якості, служба НАК, під контролем служби карантину рослин (PD), також проводить фітосанітарні обстеження з метою виявлення карантинних хвороб.
Польовий контроль починається в першій половині червня і триває до кінця вегетації. На даному етапі, інспектори служби НАК перевіряють кожну ділянку не менше трьох разів. При цьому кожен з візитів здійснюється без попереднього інформування фермера. Такий підхід дає можливість інспектору отримувати максимально об'єктивну інформацію про стан посівів та здоров'я рослин.

 

Сорти картоплі з жовтою м'якоттю дуже корисні і популярні

 

Передзбиральна десикація картоплі (розділ підготовлений за матеріалами компанії Syngenta)

Десикація - процес висушування бадилля під впливом спеціальних препаратів - десикантів. Цей прийом дозволяє, з одного боку, поліпшити якість врожаю (за рахунок формування більш міцної шкірки бульб), збільшити врожайність (повільне в'янення сприяє додатковому росту бульб), з іншого - зменшити поширеність хвороб і бур'янів.

Сучасні сорти картоплі мають сильно розвинене бадилля, тому при грамотній агротехніці і надійному захисті на момент збирання, воно залишається зеленим і потужним.

При вирощуванні насіннєвої картоплі також необхідно швидко припинити вегетацію культури після досягнення потрібної фракції бульб.

Механічне видалення бадилля не дає достатнього ефекту для прискорення дозрівання бульб, так як в залежності від зрілості - стебла, що залишилися, можуть знову почати відростати. Як результат, бульби не можуть своєчасно сформувати міцну шкірку. Крім того, хвороби, які присутні на бадиллі перед прибиранням, гарантовано потраплять в грунт і заразять новий врожай.

Десиканти дозволяють прискорити дозрівання картоплі, сформувати більш щільну шкірку на бульбах, обмежити поширення хвороб на бульбах і частково придушити бур'яни. Застосування препарату РЕГЛОН® ФОРТЕ в дозі 1,5 л / га - оптимальний варіант для передзбиральної десикації картоплі.

Використовуючи десикацію, фермер може отримати ряд переваг:

  • відтворення природного відмирання бадилля може збільшувати врожайність картоплі

  • рівномірне висихання бадилля дозволяє планувати строки збирання

  • поступове огрубіння шкірки бульб знижує їх травмування і зараження раневими патогенами (наприклад, бактеріозами, фузаріозом)

  • забезпечується додатковий контроль хвороб та бур'янів

 

Photo source: Syngenta

Поле картоплі після проведення десикації - готове до збирання врожаю

 

Коли проводити десикацію картоплі?

Зазвичай проводять тільки одну десикацію, но при сильно розвиненому бадиллі, хімічна обробка буде ефективніше, якщо провести її в два прийоми з перервою в кілька днів.

Особливо уважно необхідно поставитися до запобігання повторного відростання стебел на насінницьких ділянках.

Молоде бадилля, що повторно відросло,  дуже нижнє і тому сильніше уражається попелицями і цикадками - переносниками вірусних і фітоплазменних захворювань.

Основне завдання першої обробки десікантом - стимулювати початок природного відмирання бадилля і зробити більш доступним підставу стебел для кращого доступу до нижньої частини при основний десикації.

Друга обробка проводиться, коли бадилля буде досить відкритим.

Приступати до збирання можна вже через 5-7 днів після другої обробки десикантом.

 

Сорти картоплі з рожевою м'якоттю дуже корисні і популярні (фото ©Filaree Farm)

 

Особливості застосування препарату РЕГЛОН® на картоплі

  • Оптимальна температура застосування +10 ... +25 °С, при температурі вище +30°С можливе руйнування діючої речовини препарату

  • РЕГЛОН® не змивається вже через 15 хв. після випадання опадів. При роботі в дощову погоду ефективність значно знижується

  • У яскраву, спекотну, сонячну погоду десикація йде швидко, але менш ефективно через можливе руйнування діючих речовин під впливом світла та дуже бистрого висихання рослин

 

Основні проблеми і помилки при проведенні десикації

Симптоми

Причини

Рішення

Додаткові дії

Потемніння судинного кільця після десикації

Проведення десикації (механічної, хімічної) в стресових для рослини умовах (посуха)

  • Не робити десикацію у стресових для рослин умовах

  • Перше застосування - в зменшеній дозі і при температурі не вище 25 °С

  • Зволоження грунту перед десикацієй

Передати зразки бульб на фітопатологічний аналіз

Препарат не спрацював, бадилля не висохло

Занадто потужна бадилля картоплі (сортова особливість, застосування добрив і т.д.)

Дробне застосування, в два-три прийоми, бажано поєднати зі скошуванням бадилля

Передати зразки препарату на визначення вмісту діючої речовини

Неправильна дозування

Якщо рослини не в стресових умовах, рекомендується в дозі 2 л / га. Норма витрати робочої рідини 200-400 л / га.

Некоректна настройка обприскувача:

  • неправильно підібраний тип форсунок

  • неправильно виставлено тиск

  • забруднені після попередньої обробки форсунки або бак

  • Проводити налаштування обприскувача до початку обробок, використовуючи для контролю водочутливий папір

  • Використовувати спеціальні розпилювачі *

 

Невідповідні для обробки метеоумови:

  • висока температура повітря; при t вище + 30 ° С можливе руйнування д.р.

  • сонячна погода (в яскраву, спекотну, сонячну погоду десикація йде швидко, але менш ефективно через можливе руйнування д.р. під впливом світла)

  • сильний вітер

  • дощ

Дочекатися відповідних погодних умов. При необхідності працювати в жарку суху погоду - робити уночі або провівши зволоження грунту перед десикацією

*Так як РЕГЛОН®, є контактний десікант, то розпил робочого розчину при його застосуванні повинен забезпечувати гарне покриття листя і стебел для більш високої якості десикації. Рекомендується використовувати спеціально розроблені форсунки - розпилювачі - VP 05 «Реглон».

Переваги розпилювачів «Реглон»:

  • покращують проникнення робочого розчину по ярусах рослин картоплі і збільшує проникнення робочого розчину всередину бадилля

  • підвищують рівномірність десикації

  • розроблені спеціально для застосування препарату РЕГЛОН® для десикації картоплі

Характеристики розпилювачів «Реглон»:

  • кут факелу розпилу 30°, установка - один розпилювач по ходу руху обприскувача, наступний проти ходу і т. д. - через один

  • рекомендований тиск 2-4 бар

  • витрата робочого розчину 200-300 л/га

  • рекомендована швидкість руху 10-14 км/ч

 

Сорти картоплі зі світлим забарвленням найбільш популярні і дуже корисні

 

Рекомендації щодо застосування десиканта на картоплі

Використання десиканту РЕГЛОН®, можливо як на насіннєвої, так і на продовольчої картоплі - і є багатофункціональним прийомом, що забезпечує підготовку культури до збирання, підвищення врожаю картоплі і якості її зберігання.

Десикація картоплі сприяє формуванню щільної шкірки бульб, зменшуючи ризик їх травмування в період збирання і транспортування.

Бульби з добре сформованою і неушкодженою шкіркою в період зберігання менш схильні до втрати вологи і ураження раневими патогенами, такими як фузаріоз і мокрі бактеріальні гнилі.

Застосування десиканту РЕГЛОН®, дозволяє знизити ризик зараження бульб фітофторозом під час збирання - при контакті з ураженим бадиллям, а значить це дозволить і скоротити втрати картоплі в період зберігання від ураження фітофторозною гниллю.

Десикант також дозволяє коригувати строки збирання картоплі. Для більшості сортів період між застосуванням РЕГЛОН® і збиранням врожаю, становить 14-20 днів.

У той же час збирання деяких ранніх сортів картоплі можна проводитися вже через 8-10 днів після застосування десиканту.

 

Культура

Об'єкт

Спосіб обробки

Картопля (продовольча і насіннєва)

Десикація

Обприскування в період закінчення формування бульб і огрубіння шкірки

Картопля, сорти що мають багато листя (продовольча, насіннєва)

Обприскування в період закінчення формування бульб і огрубіння шкірки, з інтервалом між обробками 3-5 днів

 

Обробка фунгіцидом ШІРЛАН® до збирання карторплі

Основне завдання другої половини вегетації аж до збирання - не допустити поширення захворювань на бадиллі і запобігти зараженню бульб під час прибирання.

Особливе значення має передзбиральна обробка картоплі фунгіцидами - саме вона дозволить попередити контакт бульб з інфекцією, яка потрапляє в грунт з ураженого бадилля перед збиранням і під час проведення збирання врожаю.

Так як препарат ШІРЛАН® має унікальну властивість паралізувати зооспори фітофтори, це один з кращих варіантів для завершальних обробок фунгіцидами, коли бадилля картоплі ще зелене. Крім цього властивості ШІРЛАН® знижують вторинне зараження бактеріозами (в місцях ураження фітофторозом), а також скорочує запаси зимуючої інфекції фітофторозу. Рекомендована доза препарату - 0,4 л / га.

 

Збирання врожаю картоплі

Для проведення збирання картоплі використовують різні типи машин, від простих - до сучасних автоматизованих картоплезбиральних комбайнів.

Зараз, навіть на невеликих фермах, та у приватних господарствах процес збирання врожаю бульб картоплі, може бути повністю механізовано

Збирання врожаю картоплі може відбуватися за допомогою невеликого трактору і спеціальної машини для копання бульб

 

Комплекс машин для збирання картоплі від компанії GRIMME

 

Збирання врожаю картоплі за допомогою сучасних високопродуктивних машин

 

Формування врожаю картоплі закінчується до моменту підсихання бадилля.

В останні 30-40 днів до природного відмирання бадилля, відбувається інтенсивне утворення бульб з накопиченням сухої речовини і крохмалю в бульбах. У цей період щодня на одному гектарі відбувається приріст врожаю від 500 до 1000 кг. Це дуже важливий період!

 

Механізоване збирання врожаю картоплі можна починати при досягненні бульбою біологічної стиглості

Закінчувати збирання врожаю картоплі, бажано до періоду, коли середньодобова температура повітря знизиться до +5 °С, а температура ґрунту стане не нижче +6 ... +8 °С. При таких температурах різко збільшується кількість механічних пошкоджень бульб.

 

Збирання врожаю картоплі з використанням комплексу причіпних машин

 

Післязбиральна доробка врожаю картоплі

Транспортування і логістика зібраної картоплі за допомогою комплексу машин

 

Післязбиральна доробка картоплі включає в себе такі взаємопов'язані операції:

  • прийом і транспортування врожаю від збирального агрегату

  • очистку від домішок

  • калібрування

  • відділення дефектних бульб

  • обробку фунгіцидами перед закладкою на зберігання

  • закладку на зберігання

 

Якщо продовольча картопля здорова і має до 10-12% домішок грунту, її можна відразу закладати в сховище. При наявності більш ніж 5% хворих бульб картопляну купу поміщають на тимчасове зберігання. При тимчасовому зберіганні на вентильованому майданчику відбувається загоєння механічних пошкоджень бульб, проявляються окремі види хвороб, що важливо для сортування. Бульби, уражені хворобами, відбирають вручну на перебиральних столах сортувального пункту

 

Зберігання картоплі (розділ підготовлений за матеріалами компанії Syngenta)

 

Сучасна система, логістики, сортування і зберігання картоплі на фермі Wada Farms (штат Ідахо, США)

 

Механічні пошкодження бульб залежно від технології закладання на зберігання (усереднені дані), % (Анісімов Б.В., Бєлов Г.Л., 2009 р.)

Види пошкоджень

Технологія

поточна

перевалочна

прямоточна

Обдир шкірки до ½ поверхні бульби

16,5

6,9

5,5

Обдир шкірки більш ½ поверхні бульби

22,6

5,7

4,6

Тріщини, розриви і порізи м'якоті бульб

9,3

6,8

2,9

Потемніння м'якоті бульб розміром і глибиною більше 5 мм від ударів

18,0

11,9

7,2

РАЗОМ пошкоджень

66,4

31,3

20,2

Загальні втрати за 8 місяців зберігання, %

32,2

18,7

8,3

 

Для виробництва чіпсів, вирощують спеціальну чіпсову картоплю. Також відрізняється технологія вирощування та переробки таких сортів картоплі

 

Розрізняють три технології закладки бульб на зберігання: потокову, перевалочну і прямоточну.

Поточна. При цій технології процес виходить повністю закінченим, на зберігання закладається картопля без сторонніх домішок і відкалібрована на фракції. Однак, особливо при збиранні в дощову і холодну погоду і при не дозрілій картоплі, наносяться значні механічні пошкодження - нерідко до 40-60% і більше, в зв'язку з чим знижуються якість і лежкість при зберіганні. Тому ця технологія рекомендується в основному для осінньої реалізації картоплі. Продовольчу картоплю калібрують на дві фракції: дрібна (до 35-40 мм) і велика (більше 35-40 мм).

Перевалочна. Ця технологія рекомендується при збиранні в важких умовах, коли від комбайнів картопля надходить зі значними домішками грунту, а бульби уражені фітофторою, мокрою гниллю і задухою.

Прямоточна. При цій технології бульби механічно пошкоджуються значно менше в порівнянні з потокової, але на зберігання закладається несортована картопля з домішками грунту і залишками гички, як, наприклад, при збиранні комбайном. Щоб при зберіганні не погіршувалися умови вентилювання насипу, домішки грунту не повинна перевищувати 15-20%. При прямоточної технології картоплю перебирають і сортують на фракції в процесі зберігання в сховищі, наприклад, при реалізації взимку. Насіннєву картоплю, якщо немає гострої необхідності, готують перед посадкою, калібруючи на три фракції. При цьому допускається домішка грунту в купі до 12-15%.

При закладці насіннєвої картоплі на зберігання необхідно знизити ймовірність поширення різних грибних захворювань серед бульб в сховище. Для цього застосовують фунгіцид МАКСИМ в дозі 0,2 л / т перед закладкою бульб на зберігання. Даний препарат ефективний проти ризоктоніозу, сріблястою парші, антракноза, фузаріозу, фомозу та ін. Обов'язкова умова застосування препарату МАКСИМ - обробка повинна проводитися не пізніше, ніж через 14 днів після прибирання.

 

Зберігання картоплі в ящиках

 

Процес зберігання картоплі розділений на 3 тимчасових періоду.

Під час першого періоду - лікувального - картоплю витримують при підвищених температурах (18-20 ° С) і відносній вологості повітря 90-95% протягом 15-18 днів. За час цей час добре проявляються дефекти: бульби зіпсовані, заражені фітофторозом та іншими хворобами, що дає можливість своєчасно їх вибракувати. При цьому бульбам картоплі необхідно забезпечити хороший доступ повітря, оскільки при нестачі кисню загоєння / суберінізація ранових тканин сильно сповільнюється. Підтримка підвищеної температури особливо важлива на початку періоду загоєння - і до закінчення періоду температура може трохи знизитися до допустимого рівня (10-12 °С).

Система складського зберігання картоплі з контролем температури

 

У цю фазу зберігання бульби картоплі необхідно провітрювати. Оптимальні умови складаються при вентиляції 5-6 разів на добу по 40-50 хвилин з інтервалом 2-3 години. Витрата повітря при цьому повинна складати приблизно 100-150 м³ / год на 1 т картоплі.

Після закінчення лікувального періоду починається фаза охолодження. Для чистої, якісної, неушкодженої картоплі, знижувати температуру необхідно на 0,5 ° С в день. Для картоплі, в якої було багато хворих або пошкоджених бульб, знижувати температуру треба більш різко - до 1°С за добу. Більш різко охолоджена картопля зберігається погано, а м'якоть його може почорніти.

Після охолодження картоплі до потрібної температури починається зберігання до моменту реалізації картоплі або підготовки його до посадки. Рівні температури і вологості повітря в цей період повинні бути постійними і залежать від призначення зберігається картоплі.

 

Оптимальні умови зберігання картоплі (Trevor V. Suslow and Ron Voss, 1998 р.)

Напрямок використання

Температура

Вологість, %

Столова картопля

7°C

98

Картопля фрі

10–15°C

95

Чіпсова картопля

15–20°C

95

Оскільки охолоджена картопля легко травмується, перед її вивантаженням зі сховища температуру повітря необхідно поступово підняти до 8-10 ° С.

 

Переробка картоплі

Найчастіше картоплю переробляють наступними способами:

  • миють, пакують та продають для подальшого споживання

  • заморожують кубиками

  • заморожують у вигляді соломки (найбільш популярний метод)

  • виробляють чіпси

  • роблять крохмаль

  • використовують і інші методи переробки і виробляють різні продукти

 

Шокова заморозка картоплі кубиками на лінії OctoFrost

 

Виробництво картопляної соломки (картопля фрі) з подальшим заморожуванням

 

Виробництво соломки картоплі фрі і картопляних чіпсів

Лінія з виробництва соломки картоплі фрі в Україні

Виробництво крохмалю з картоплі на великому переробному заводі

Виробництво крохмалю з картоплі на невеликій мануфактурі

 

Далі буде.....

 

Замовляйте якісний агрономічний супровід для отримання рекордних урожаїв картоплі в Agricultural Consulting!

 

 

Звертайтеся до нас з питань консалтингу,  створення та підвищення ефективності аграрного бізнесу!

 

Гарантуємо якість послуг найвищого міжнародного рівня!

 

Контакти

 

 

Дисклеймер

© Всі права захищені. Захист авторських прав та правила сайту

© Agricultural Consulting Service. Бізнес консалтинг. Створення сучасного бізнесу під ключ. Технічний аудит. Як отримати додатковий прибуток? Консультаційні послуги з сільського господарства, аквакультури, природних ресурсів, навколишнього середовища, безпечної енергії в промисловості та будівництві...

www.farming.org.ua