Agricultural Consulting Service Казахстан, Узбекистан, Азербайджан, Грузия
Publisert: 15.09.2018 | Oppdatert: 15.12.2024
Сучасна технологія вирощування картоплі
Під редакцією кандидата с.г. наук, PhD, Олексія Орлова
Картопля - одна з найпопулярніших в світі культур, яку вирощують у всіх кліматичних зонах - і в тропічному кліматі - у Танзанії, і в північному кліматі - у Норвегії, а також - і в Україні!
При написанні статті використовувалася рекомендації світового лідера в селекції картоплі - HZPC
Ця стаття буде постійно оновлюватися і розширюватися, тому заглядайте сюди частіше! ----------------------------- Зміст Вимоги картоплі до грунтівВимоги картоплі до вологиТемпература повітря і грунту для картопліПовітряний режим для картопліСвітловий режим для картопліВимоги картоплі до грунтівУдобрення картопліОрганічні добрива для картопліАзотні добрива для картопліФосфорні добрива для картопліКалійні добрива для картопліСистема удобрення картопліПідготовка посадкового матеріалу картопліПротруювання бульб насіннєвої картопліПосадка картопліДогляд за посадками картопліЗахист картоплі від хвороб, шкідників і бур'янівЗрошення картопліНасінництво безвірусної картопліПередзбиральна десикація картоплі (розділ підготовлений за матеріалами компанії Syngenta)Збирання врожаю картопліПіслязбиральна доробка врожаю картопліЗберігання картоплі (розділ підготовлений за матеріалами компанії Syngenta)Переробка картоплі----------------------------- При правильному розрахунку технології вирощування, застосування добрив і системи захисту картоплі, він дає дуже високі врожаї і вирощування його буде високоприбутковим! Звертайтесь для цього в Agricultural Consulting вже зараз!-----------------------------
При правильному розрахунку системи захисту і живлення цієї культури, і при дотриманні технології вирощування картоплі, можна отримати не тільки високий прибуток та екологічно чистий і корисний продукт, але і задоволення від його вирощування!
Картопля (Solanum tuberosum) - це однорічна трав'яниста рослина, що виростає до 100 см у висоту і формує бульби настільки багаті крохмалем, що вона є четвертою за важливістю продовольчою сільськогосподарською культурою у світі після кукурудзи, пшениці і рису.Згідно з останніми дослідженнями, Solanum tuberosum ділиться на дві майже однакові групи сортів - картопля Андігенум, пристосована до умов короткого світлового дня і в основному вирощується в Андах, і Чілотанум, що вирощується сьогодні по всьому світу. Відома також «європейська» картопля, що відноситься до групи Чілотанум, яка, як вважається, походить від андійських сортів, що вперше з'явилися в Чилі і звідти були завезені до Європи у XIX столітті.
Бульби картоплі можуть мати самий різний колір, як зовні, так і всередині - селекціонери виконали величезну роботу!Бульби картопліУ міру росту картоплі, її листя виробляє крохмаль, який транспортується на кінці підземних пагонів (або столонов). Ці стебла товщають і утворюють до двадцяти бульб на невеликій глибині від поверхні грунту.Кількість бульб, які повністю визрівають, залежить від доступності вологи і вмісту в грунті поживних речовин.Бульби можуть відрізнятися за формою і розміром і, як правило, важать до 300 г. кожен.В кінці сільськогосподарського сезону, листя і стебла рослини картоплі відмирають до рівня поверхні грунту, а нові бульби відокремлюються від своїх столонів. Після цього бульби служать сховищами поживних речовин, які дозволяють рослині пережити холоди і в подальшому відновити свій ріст і відтворення.Кожна з бульб має від двох до десяти бруньок (або «вічок»), розташованих у вигляді спіралі на його поверхні.З бруньок, утворюються пагони, які виростають в нові рослини, коли для цього знову виникають сприятливі умови.Бульби картоплі - мають велику цінність для людини, їх використовують для харчування, годівлі сільськогосподарських тварин, переробляють на крохмаль і чипси, і використовують для інших цілей.Проростання бульб картоплі. Для розвитку та росту рослин картоплі потрібні сприятливі умови: вода, тепло, поживні речовини та відсутність загроз з боку шкідників та хвороб. Тому перед висадкою насіннєвих бульб їх протруюють фунгіцидно - інсектицидними протравникамиВимоги картоплі до грунтівКартопля може успішно рости і давати гарні врожаї на будь-яких ґрунтах з хорошою повітро- і волого- проникністю, окрім надто кислих чи надто лужних. Погано картопля переносить важкі перезволожені ґрунти та ґрунти солонцюваті.Photo by Walter Sturn on UnsplashКартопля любить пухкий грунт з хорошим водним та повітряним режимом. Тому обробка грунту і підготовка поля - дуже важливі для вирощування картоплі. На фото - добре оброблене поле картоплі в Європі
Картопля краще, ніж інші культури, витримує кислі грунти, але оптимальною для неї є слабокислі. Тому середньо-і сильно кислі грунти вимагають вапнування. Найвищі врожаї картопля дає на глибоко оброблених чорноземах, дерново-підзолистих, сірих лісових, а також на заплавних грунтах і окультурених торфовищах. За гранулометричним складом найбільш придатні під картоплю супіски, легкі і середні суглинки.Сильно зв'язні і щільні грунти з поганою повітропроникністю негативно впливають на якість бульб. Дефіцит повітря в грунті, його висока щільність, як правило, перешкоджають нормальному розвитку підземної частини рослини, призводять до деформації бульб. Застійна волога що знаходиться в грунті сприяє поширенню бактеріальних і грибних хвороб.Найбільш придатними для картоплі, є ґрунти, що неущільнені, та мають невисоку об'ємну масу (не більше 1,25 г/см3), широкий діапазон реакції ґрунтового середовища (pH 6,5…7,0), високий загальний вміст калію (не менше 2%), супіщаний, легко та середньосуглинковий гранулометричний склад (дерново-підзолисті, сірі та темно-сірі лісові ґрунти, чорноземи типові), що легко розпушуються, достатньо насичуються повітрям, швидко прогріваються весною.На якісні показники урожаю і на захворювання картоплі гранулометричний склад впливає наступним чином: із переходом від піщаних до глинистих ґрунтів збільшується ймовірність ураження картоплі мокрою гниллю, фітофторозом, бурою гниллю, глибина залягання вічок, урожайність, якість насіннєвого матеріалу, вміст крохмалю, якість чіпсів, картоплі фрі, вміст сухої речовини.Як росте картопля?Вимоги картоплі до вологиКартопля ставить високі вимоги до вологості ґрунту і повітря. Картопля має тонку кутикулу і низький осмотичний тиск - це рослина гідрофільного типу, тобто більш пристосована до гумідних - вологих умов. Вона, також дуже чутлива до різких змін температури і вологості.Існує два критичних періоди споживання вологи (коли дефіцит вологи викликає незворотні процеси в розвитку рослин):
Перший критичний період збігається з фазою бутонізації і триває до початку цвітіння. Нестача вологи в цей час зовні по рослині мало помітна, але призводить до того, що органічні речовини які утворюються в листках практично не переходять в бульби, і використовуються на ріст бадилля. Посуха на початку бульбоутворення призводить до зменшення кількості бульб і до затримки їх формування. Тому врожай з-за цього знижується майже вдвічі.Цвітіння і зрошення картоплі на сучасній фермі. Зрошення - це один з тих методів, який дозволяє забезпечити усі потреби рослини картоплі у волозіДругий критичний період починається з кінця фази цвітіння і триває до початку відмирання бадилля . У цей час потреба рослин картоплі у воді дещо менша, ніж у першому критичному періоді. Дефіцит вологи під час або відразу після утворення бульб уповільнює їхній ріст і підсилює ураження звичайною паршею.Якщо в ґрунті недостатньо вологи, то формування нових бруньок на бульбах призупиняється. Таким чином, знижуються продуктивні якості насіннєвої картоплі.Для виробництва 100 ц /га сухої речовини (500 ц бульб / га) необхідно, приблизно, 3 тис. т води (300 ... 400 мм опадів). Як при нестачі вологи, так і при перезволоженні ґрунту сповільнюються утворення і зростання бульб. Для проростання картоплі достатньо вологи з материнської бульби. В цій фазі картопля не залежить від ґрунтової вологи і потребує тільки тепла і кисню. Тому суха весна з швидким прогріванням ґрунту і можливість ранньої посадки для картоплі є сприятливими факторами. Сухий ґрунт швидше прогрівається, краще провітрюється, сприяє зростанню коренів і появі сходів через 20 ... 25 днів. Надмірно висока температура пересушених ґрунтів, навпаки, негативно впливає на сходи.Картопля не тільки використовується в їжу, але з картоплі ще роблять крохмаль. Для цього вирощують спеціальні сорти технічної картоплі. З яких згодом і виробляють важливий харчовий продукт - крохмальЗанадто прохолодна і волога погода уповільнює проростання і сходи, сприяє підвищенню чутливості картоплі до збудників ризоктонії, чорної ніжки та інших гнилей. Бульбоутворення співпадає з початком цвітіння. У цей час тепла погода позитивно впливає на кількість столонів і відповідно бульб. Потім до кінця цвітіння необхідно достатнє забезпечення вологою. Тривалі температури >20 ° С в період росту і недостатнє забезпечення вологою знижують врожайність і прискорюють фізіологічне старіння дочірніх бульб, викликають аномалії у проростків, чим погіршується придатність бульб до використання в якості насіннєвого матеріалу. Наприкінці росту і розвитку потреба картоплі у воді знову знижується.Нерівномірні опади, коли нестача ґрунтової вологи чергується з нормальним зволоженням, також негативно позначаються на картоплі. Коли ріст бульб затримується протягом декількох днів, вони ніби «застигають». Після відновлення нормального водного режиму ріст апікальної частини бульби поновлюється, приводячи до утворення бульб з неправильною формою (грушоподібні, гантелевидні, нарости в області вічок) та діткуванням. Тривала посуха в період раннього бульбоутворення призводить до виснаження запасів крохмалю в базальному кінці бульби. Через руйнування крохмалю та накопичення цукрів столонна частина бульби стає напівпрозорою або желеподібною, сильно темніє під час варіння. Більше того, швидкий ріст бульб, який починається після закінчення посухи, може призвести до утворення ростових тріщин на бульбах і порожнеч усередині бульб.Картопля для варіння та пюре - краще використовувати спеціальні смачніші сортиІснує загальноприйнята думка, що сорти картоплі відрізняються один від одного за сприйнятливості до посухи. У той же час всі без винятку сорти в значній мірі схильні до негативного впливу нестачі вологи.Високий вміст вологи в цей час ще сприяє приросту бульб, але вони формуються з низьким вмістом сухої речовини, мають слабку шкірку і пов'язані з цим низьку якість і погану лежкість. Крім того, тривале перезволоження може спричинити задуху бульб та їх подальше загнивання.Залежно від групи стиглості різні сорти картоплі вимагають максимуму вологи в різний час. Так для ранньої картоплі з коротким періодом вегетації потреба в максимумі вологи триває з середини травня до кінця червня, у середньоранніх сортів цей термін з червня до липня, а у більш пізніх - з липня, серпня і першої половини вересня. Тому ризик при вирощуванні картоплі, залежно від нерівномірного розподілу опадів під час вегетаційного періоду і від різниці їх кількості по роках, частково можна зменшити, використовуючи сорти різних груп стиглості.Температура повітря і грунту для картопліВимоги картоплі до температури повітря і ґрунту в різні фази розвитку рослин неоднакові. Інтенсивне проростання бульб починається при температурі ґрунту 7 - 8°С на глибині садіння (6-12 см). Чим вище температура ґрунту, тим швидше з'являються сходи. Так, якщо бульби висадити в помірно вологий ґрунт при температурі 11-12°С, то сходи з'являться на 23-й день, при 14 15°С - на 17-18-й і при 18-25°С - на 12-13-й день.Найкраще картопля себе почуває при середньодобовій температурі повітря на рівні 10-15°С з відносно низькою нічною температурою. До появи сходів більший вплив на рослини надають нічні температури, після їх появи - денні.Бульби картоплі досить холодостійкі і після періоду спокою починають проростати вже при 3-5°С, але ще повільно. Активно вони проростають при температурі 7°С і вище, а ранньостиглі - при більш низькій температурі. Однак, щоб уникнути розвитку хвороб бульб, їх пророщують при температурі повітря 12-15°С.Підвищення температури до 25°С уповільнює ріст бульб, а при 30°С і більше він зовсім припиняється.Надземна вегетативна маса картоплі менш холодостійка, ніж бульби. Для неї найбільш сприятливою температурою повітря є 17-21°С. Мінусова температура згубна для бадилля картоплі. Пошкодження відбувається вже при -1,5. -2°С, а заморозки -3 . -4°С знищують бадилля на 60-100%, знижуючи врожай бульб на 25-65% залежно від фази розвитку рослин. Ранні осінні заморозки теж можуть негативно позначитися на врожаї: якщо бульби не встигли визріти, то погіршуються їх якість і лежкість.Картопля для смаження і заморозки - краще використовувати спеціально призначені для цього сорту, в такому випадку блюдо буде смачнішимТемпература ґрунту впливає на засвоєння поживних речовин, які з неї надходять у рослину. Найбільш сприятливі умови для кореневого живлення складаються при температурі ґрунтового розчину 18°С. При тривалому дефіциті вологи і високій температурі внесення добрив навіть може дати негативний ефект і стати причиною зниження врожаю. Ці фактори потрібно враховувати, вирішуючи питання про доцільність підживлення картоплі.Граничні температурні показники, що мають значення для росту і розвитку картоплі
Картопля починає ріст, коли температура ґрунту досягає 8оС, а висаджена пророслими бульбами - при 4-6°С. У фазі росту і утворення бульб, оптимальною середньодобовою температурою ґрунту є 17°С (денна 20°С і нічна – 12-14° С) при 50% повної польової вологоємності (ППВ). Ріст і розвиток рослин картоплі стримується, якщо температура підвищується до 29-30° С. Бульби при цьому не утворюються або стають м’якими, а м'якоть чорніє від викликаних спекою некрозів і при їх проростанні виникають ниткоподібні паростки. Оптимальною середньодобовою температурою повітря для процесів асиміляції картоплі є близько 20°С (денна 25°С, нічна 16°С). При температурі вище 30°С рослини картоплі дуже пригнічуються.
Повітряний режим для картопліКартопля більше від інших культур потребує достатньої кількості повітря в ґрунті. Нею поглинається велика кількість кисню з ґрунтового повітря при диханні материнської бульби, коріння, столонів і бульб що утворилися. Щоб кисню в ґрунті було достатньо, потрібно створювати умови для газообміну між ґрунтовим і атмосферним повітрям, тобто правильно розпушувати ґрунт.При надмірної вологості ґрунту коріння і бульби відчувають нестачу повітря. Це призводить до формування дрібних бульб, зниженням вмісту сухої речовини в них і погіршенням смаку, а також сприяє розвитку потемніння м'якушу під час зберігання. Тривале перезволоження ґрунту, особливо наприкінці вегетації, коли бадилля в'яне, може викликати задуху бульб. Сигналом кисневого голодування служить розростання продихів на поверхні бульб. Вони стають пухкими і білими, добре помітними. Якщо в цей час не розпушити ґрунт або не викопати бульби, то вони почнуть загнивати.
Є й сорти спеціальної кормової картоплі. Це картопля, яку вирощують для домашніх тварин. У кормових сортах міститься велика кількість протеїну, що створює благотворний вплив на організм тварин і значно підвищує їх продуктивність. Кормові сорти картоплі вирощують для худоби. У такій картоплі багато білку, крохмалю та сухих речовин, необхідних для росту і збільшення ваги тварин та покращення їх здоров'я. Це хороша заміна і доповнення до основного раціону. Кормові сорти відрізняються високою врожайністю, великим вмістом поживних речовин і швидкими термінами дозрівання. Вміст білків у столової картоплі не перевищує 2%, у кормових сортів - 2-3,65%. Вітамін С в столових сортах знаходиться в межах 20-22%, в кормових він не перевищує 18%. В 1 кг кормової картоплі міститься 16 г перетравного протеїну, показник вимірювання поживності корму знаходиться в межах 0,31 кормової одиниціСвітловий режим для картопліКартопля - світлолюбна рослина. При нестачі світла (затіненні) рослини витягуються, інтенсивність їх забарвлення слабшає, бульби формуються дрібними, врожайність знижується. Тому, для нормального фотосинтезу потрібно забезпечувати правильну густоту посадки картоплі. Для ранніх сортів при середній родючості ґрунтів на гектар висаджують 60 тис. рослин, а пізніх – 50–55 тис.При напрямку рядів з північного заходу на південний схід рослини рівномірно просвітлюються протягом дня і нормально фотосинтезують сонячну енергію, в результаті врожайність їх на 10 - 15%, а крохмалистість - на 1 - 2% вище, ніж при іншому напрямку рядів.Оптимальними для хорошого розвитку бадилля є довгі теплі дні з помірною сонячною погодою; для утворення бульб - короткі дні з помірною температурою.Бульби, що на поверхні ґрунту, або викопані з землі і залишені на світлі, через кілька днів зеленіють, в них утворюється хлорофіл і отруйна речовина - соланін. Під дією прямого або розсіяного світла вміст соланіну в бульбах збільшується до 30-40 мг на 100 г бульби, замість 2-10 мг у звичайній картоплі. Для насіннєвих бульб озеленення корисно, оскільки соланін є одним з чинників імунітету рослини. Озеленені бульби надійно захищені від хвороб і гризунів під час зберігання, оскільки з-за соланіну вони набувають неприємного гірко-терпкого смаку і стають отруйними.Технологія вирощування картоплі - від прилавка до супермаркетуКрохмальна картопля - потрібно використовувати спеціальні сорти картоплі для виробництва крохмалю. В цьому випадку урожай крохмалю на одиницю витрат буде найбільшим!Вибор попередників для картопліВважається, що для картоплі найкращими попередниками є зернові культури та трави. Загалом, вони сприяють формуванню гарної структуру ґрунту і зазвичай не провокують розвитку картопляних шкідників та хвороби. Цукровий буряк є гіршим попередником, оскільки, він зменшує урожай картоплі майже на 10 відсотків. Багаторічні трави та цілина у якості попередника, також можуть нести деяку небезпеку. При цьому існує значний ризик ураження картоплі дротяником чи паршею звичайною. Крім того, при їх використанні важко розрахувати кількість азоту, яка виділиться внаслідок мінералізації органічних речовин. Поля, де розповсюджена парша звичайна, не можна використовувати під насіннєву чи столову картоплю; перед цим слід відрегулювати рівень зволоженості за допомогою іригаційних засобів. Перед тим, як засадити поле картоплею, важливо знати, як використовувалося дане поле у попередні роки, які пестициди використовувалися, щоб запобігти негативній післядії на картоплю. Намагайтеся довідатися, як часто на цьому полі садили картоплю, які культури були попередниками, чи є на ділянці багаторічні бур'яни, чи виявлено у ґрунті шкідники та хвороби.При наявності в ґрунті збудника стеблової нематоди, у якості попередника рекомендуються вико-вівсяна суміш, озимі зернові, а для насіннєвих насаджень - чорний пар. У боротьбі з паршею звичайною картоплю доцільно висаджувати після озимого жита, люпину, зернобобових культур, а також після сидератів (люпин, озиме жито, олійна редька, ріпак та ін.)
Озима пшениця та інші злакові культури - це найкращі попередники для картопліНедоцільно висаджувати картоплю після гречки, кукурудзи, конюшини, овочевих культур, оскільки вони сприяють накопиченню в ґрунті стеблової нематоди. Рекомендується уникати таких попередників, як буряк, морква і капуста - вони посилюють ураження бульб паршею звичайною і ризоктоніозом.Для зниження чисельності та шкідливості золотистої картопляної нематоди доцільно вирощування нематодостійких сортів в спеціальних сівозмінах, з додаванням в них багаторічних злакових і бобових трав, зернобобових культур.Найбільшу фунгіцидну дію на збудників різних хвороб мають ріпак, олійна редька, люпин і горох. Вони знижують кількість збудників парші звичайної, ризоктоніозу та гнилей.Важливо таким чином побудувати систему менеджменту і використання ресурсів, щоб не тільки отримати високий урожай картоплі, але й отримати високий прибуток! Це відноситься не тільки до картоплі, але і до вирощування усіх інших культур!Удобрення картопліКартопля належить до культур, які має неглибоку и не сильно розвинену кореневу систему, что обмежує її здатність поглинати поживні речовини. Тому картопля повинна бути забезпечена в достатній кількості легко засвоюваними поживними речовинами.При визначенні поняття "необхідна кількість", потрібно враховувати ряд факторів: тип ґрунту, родючість ґрунту, сорт картоплі, технологія вирощування, технологія внесення добрив, клімат, фактори - що лімітують врожай, рівень планованого врожаю, призначення картоплі яка буде вирощуватися - насіннєва або продовольча, та багато іньшого.Правильні норми живлення та схеми застосування добрив та агрохімії, повинні бути розраховані для ваших умов кваліфікованим фахівцем - агрономом. Звертайтесь для цього в Agricultural Consulting!Поглинання макроелементів картоплеюВрожаєм картоплі в 20 т/га, виноситься така кількість елементів живлення: N100P40K120Mg25.Калій і азот є поживними речовинами, які потрібні в максимальній кількості для досягнення високих врожаїв картоплі.У той же час потреба в фосфорі, кальції і магнії помітно менше.Під час раннього весняного росту, виникає великий попит на ці макроелементи і для високої врожайності картоплі, дуже важлива присутність в достатній кількості поживних речовин, доступних для поглинання рослиною відповідно її потребам.Винос елементів з грунту відрізняється від поля до поля і безпосередньо залежить від врожайності. Картопля може використовувати калію на 50% більше, ніж азоту.Як видно на графіку (дивись нижче), при врожаї 35 т/га картопля може спожити більше 200 кг/га калію і 115 кг/га азоту.
Picture source: YaraДенне поглинання макроелементів бульбами картоплі (рослина цілком) Picture source: Yara Денне поглинання макроелементів бульбами картоплі (бульби)
Поглинання елементів живлення рослинами картоплі, змінюється в залежності від стадії росту даної культури.Під час раннього весняного росту картоплі, виникає велика потреба в макроелементах.Для досягнення високої врожайності картоплі, дуже важлива доступність для рослини всіх поживних речовин.Як калій, так і азот потрібні картоплі в період вегетативного росту, період зав'язі бульб і початку утворення бульб.Калій особливо потрібен для отримання високих врожаїв картоплі, проте він також служить для підтримки цілісності бульб.Тому велике споживання калію є типовим для культури картоплі.Присутність азоту вкрай важливо для росту листя і бульб. Подібно калію, велика кількість азоту переноситься з листя до бульб під час утворення бульб.Для кращого вкорінення і утворення бульб, картопля потребує фосфор в досить великих кількостях, особливо на початку росту рослини, а також в кінці сезону - для збільшення обсягу вирощуваних бульб.
Поглинання мікроелементів картоплеюНе дивлячись на те, що мікроелементи потрібні рослинам картоплі в набагато меншій кількості, їх правильний баланс є важливою умовою для отримання якісного врожаю картоплі.Стратегія збалансованого харчування дуже важлива і, незважаючи на невеликі дози мікроелементів, в програмі живлення картоплі, повинен бути присутній їх правильний баланс, оскільки мікроелементи є важливим фактором для отримання високих врожаїв. Для картоплі найбільш важливими мікроелементами є бор, мідь, марганець і цинк.
Picture source: Yara Поглинання мікроелементів бульбами картоплі
Органічні добрива для картопліКартопля дуже добре реагує на органічні добрива. Оптимальна норма гною під картоплю - 50 т/га. Також частіше вносять рідкий гній з розрахунку 100-120 т/га.Органічні добрива потрібно вносити під картоплю із заробкою в грунт.
Внесення гною з одночасним закладенням в грунт - найефективніший метод внесення органічних добрив, при якому втрати азоту (у вигляді аміаку) будуть мінімальні
Ефект можливий лише при якісному розподілі добрива на полі. При проведенні аналізу ґрунту на вміст азоту навесні, можна не враховувати процес повільного звільнення азоту з органічних добрив, якщо вони внесені в попередньому році. Добрива будуть повністю перероблені. Дані аналізу включають вміст азоту з органіки.Насіннєва картопля: Органічні добрива не рекомендується вносити під насіннєву картоплю, тому що вивільнення азоту йде повільне. Це означає, що азот звільняється в період бульбоутворення і в період дозрівання. Дозрівання сповільнюється і підвищується ймовірність зараження вірусною інфекцією. Велика кількість азоту сприяє появі нових молодих листків, які пошкоджуються попелицею і отримують вірусне перезараження.Столова картопля: При вирощуванні раннього столової картоплі (збирання врожаю приблизно перша - третя декада липня) на ґрунтах із вмістом органічних речовин вище 2,5-3% застосування органічних добрив не рекомендується.
Для приготування страв з молодої картоплі - краще використовувати спеціальні сорти. А для вирощування такої картоплі - треба використовувати спеціальну технологіюАзотні добрива для картопліАзот є важливим елементом живлення картоплі. Кожна сільськогосподарська культура, у тому числі картопля, добре відзивається на азотні добрива. Нестача азоту веде до зниження врожаю; при надлишку азоту урожай також може бути гіршим, ніж при оптимальному удобренні азотом.З урахуванням родючості ґрунту, попередника, сорту картоплі - внесення 100-110 кг/га чистого азоту (N100-110) буде достатньо під насіннєву картоплю і ранню столову картоплю. Азот вноситься у формі азотно-фосфорних добрив (з низьким вмістом хлору), вапняно – аміачної селітри або кальцієвої селітри.Під продовольчу картоплю норми внесення коливаються від 120 до 170 кг/га азоту. У зв'язку з більш тривалим вегетаційним періодом, залежно від попередника і сорту, під продовольчу картоплю вноситься майже на 30 кг азоту більше, ніж під насіннєву. Якщо не проводиться аналіз ґрунту, то ця норма може бути вихідною при визначенні доз добрива. Після вологої зими вноситься добрива більше, після сухої - менше.Азотні добрива вносяться безпосередньо перед посадкою. Азот дуже рухливий у ґрунті, тому внесення його в цей час зменшує можливість його вимивання.Різнобарвна картопля набирає популярність в останні рокиФосфорні добрива для картопліФосфор необхідний рослині для утворення білків та інших органічних сполук. Фосфор також відіграє важливу роль у таких процесах, як дихання, асиміляція і транспорт в рослині вуглеводів. Він має важливе значення для розвитку кореневої системи і визрівання рослини (особливо на насінницьких посадках).Фосфор дифузійно вбирається корінням. Тому він повинен знаходиться близько до коренів, в розчиненій формі. У сухому ґрунті вбирання не відбувається. Тому фосфорні добрива бажано завжди розкидати навесні, до обробітку ґрунту. Фосфорні добрива в простій формі можуть бути розкидані восени по зораному полю після легких нічних заморозків, щоб не пошкодити структуру ґрунту трактором або розкидачів. Якщо розкидання проводиться перед оранкою, ґрунт необхідно вирівняти за допомогою культиватора, щоб добриво не виявилося глибоко зароблено у ґрунт.Фосфор у складі суперфосфату, подвійного суперфосфату і фосфату амонію розчинний у воді. Розчинному у воді фосфору надається перевага, якщо удобрення фосфором проводиться незадовго до посіву або посадки. При осінньому внесення можна використовувати фосфорні добрива, розчинні у цитрат амонію або в 2% лимонної кислоти.Картопля дуже добре відгукується на щедре удобрення фосфором. Так як фосфорна кислота нелегко вбирається, рекомендується вносити, при гарній забезпеченості ґрунту фосфором (при вмісту фосфору 30-45) 90 кг/га фосфору. Щоб рослини не відчувати нестачі (особливо в посушливі роки), під насіннєву картоплю рекомендується вносити 160-180 кг/га Р205.Під продовольчу картоплю рекомендується 130-150 кг/га Р205. У цих рекомендаціях враховано норму фосфору і для зернових культур, які, можливо, будуть вирощуватися після картоплі. Картопля отримує подвійну дозу фосфору, а зернові - тільки азот. При високій забезпеченості ґрунту фосфором (показник фосфору> 55) можна внести дещо менше, при низькому (показник фосфору <30) - дещо більше. При нестачі фосфору сповільнюється ріст рослин і вони набувають блідо-зеленого забарвлення. Якщо це відбувається на початку розвитку рослини, то це веде до зниження врожаю. Тому оптимальним є внесення розчинних у воді фосфорних добрив навесні, за кілька тижнів до посадки. План обробітку, що передбачає добриво тих культур, які вимагають його у великих кількостях, має переваги. У картоплі збільшується врожайність і поліпшується якість.Якщо удобрення проводиться восени - мінеральні добрива, наприклад, суперфосфат, або органічні добрива, наприклад, гній, - то навесні необхідно додатково внести 50 кг/га Р205, як під насіннєву, так і під продовольчу картоплю, щоб прискорити початковий ріст.При внесенні навесні під насіннєву картоплю нітроамофоски (23% N - 23% Р205) рекомендується додатково внести 50 кг/га Р205, особливо на ґрунтах з низьким вмістом фосфору (показник фосфору <30). Додаткові 50 кг Р205 навесні не вносити, якщо при цьому порушується структура ґрунту.
Сорти білої картоплі дуже корисні і популярніКалійні добрива для картопліКалій відіграє важливу роль в утворенні й транспорті вуглеводів в рослині. Він сприяє вбиранню корінням вологи, уповільнює випаровування вологи листками. Калій регулює водний обмін в рослині і зміцнює стійкість рослин до захворювань. При нестачі калію спостерігається темно-зелене забарвлення листя, поглиблення жилок. Швидко з'являться бронзові плями, спочатку по краях і кінчиках, потім по всьому листу. Потім листки засихають, отримуючи буре або темно-бурого забарвлення.Під насіннєву картоплю рекомендується вносити на 20 кг добрив К2О більше, ніж під продовольчу. Підвищується посухостійкість, що особливо важливо при короткому вегетаційному періоді, за який бульби повинні досягнути потрібного розміру. Знижується ймовірність механічного пошкодження бульб при сортуванні взимку. Ймовірність посиніння продовольчої картоплі можна зменшити, вносячи на 70 кг/га К2О більше. Нестача калію має великий вплив на ймовірність посиніння картоплі. Для підвищення стійкості продовольчої картоплі до посиніння можна вирішити за допомогою калійних добрив, необхідно норму внесення К2О підвищити в порівнянні з нормою виносу К2О, яка становить 220 кг/га К2О. Практично це означає, що при добрій забезпеченості ґрунту калієм (показник калію К2О - 16-20) під продовольчу картоплю вноситься 300 кг/га, а під насіннєву - 250 кг/га.Калій у складі всіх калійних добрив повністю розчинний у воді. Для росту тканин рослині необхідно багато води. Разом з водою рослина вбирає розчинені в ній поживні елементи, калій і азот. На відміну від них фосфор вбирається рослиною дифузійно.Хлор чинить негативний вплив на врожайність і вміст сухої речовини в картоплі. Тому під картоплю рекомендується вносити калійні добрива з малим вмістом хлору, а при весняному внесенні - мало-або без хлорні добрива. При надлишку хлору знижується врожайність, листя набувають світло-зелене забарвлення, їх краї закручуються вгору. (Симптоми схожі на скручування листя.)Негативний вплив хлору може бути значно знижено, якщо хлорвмісні калійні добрива розкидати восени - велика частина хлору вимиється. На ґрунтах де мулиста фракція <15%, можливо вимивання калію при осінньому внесенні. У таких випадках необхідно навесні використовувати більш дорогі калійні добрива - патент-калій (калімагнезія) та / або сірчанокислий калій.
Сорти картоплі можуть бути самого різного кольору - і зовні, і всередині. Тобто забарвлення шкірки і м'якоті може бути найрізноманітнішіСистема удобрення картопліУ сучасній системі удобрення / живлення картоплі передбачається сумісне використання органічних і мінеральних добрив.На чорноземних грунтах під картоплю вносять*: N70-90P60-90K80-120Mg30-45.На бідніших грунтах під картоплю вносять таке добриво*: N90-120P90-120K120-150Mg45-60.*Ці норми внесення добрив на картоплю є орієнтовними і приведены у якості прикладу. Правильні норми внесення повинні бути розраховані для ваших умов кваліфікованим фахівцем - агрономом. Звертайтесь для цього в Agricultural Consulting!
Picture source: Yara Добрива YaraMila є невід'ємним елементом програми живлення картоплі від компанії Yara. Завдяки різним співвідношенням азоту, фосфору і калію і збагачення мезо - і мікроелементами, ці добрива краще забезпечують потребу рослин картоплі в збалансованому і раціональному живленні
Зазвичай фосфор, калій, магній вносять під основний обробіток грунту, а азот перед посадкою картоплі та для підживлення / фертигації. Але є й інші схеми застосування добрив. При фертигації також можна давати і інші водорозчинні добрива
Picture source: YaraУдобрення картоплі - базова програма удобрення картоплі від YaraPicture source: YaraУдобрення картоплі - повна схема удобрення картоплі Yara
Підживлення картоплі з додатковим підгортанням рослинРозробка системи удобрення здійснюється з врахування об’ємів майбутнього урожаю, спираючись на результати агрохімічного аналізу ґрунтів. Найпоширенішим органічним добривом є гній, який рекомендується застосовувати восени під оранку. При цьому варто пам’ятати, що чим раніше органічні добрива зароблені в ґрунт, тим швидше і повніше будуть використані поживні речовини для весняно-літнього росту і формування бульб. В якості органічних добрив ефективним є, також, застосування сидератів (покривних культур) – люпину, ріпаку, жита озимого, до яких восени додають повну рекомендовану норму фосфору й калію, а до ріпаку й озимого жита – 1/3 норми азоту.Фосфорні і калійні добрива вносять восени під оранку, азотні під весняну культивацію. Надмірні норми азоту можуть призвести до нагромадження нітратів у бульбах. Щоб цього не допустити, краще використовувати добрива, які містять амонійну форму азоту, наприклад карбамід (CO(NH7)2). Під картоплю рекомендовано вносити також азотні добрива у вигляді кальцієвої або калійної селітри.Варто пам’ятати, що внесення кожної 0,1 т аміачної селітри продовжує період вегетації на 5-7 днів, а кожні 10 т гною – на 1 день. Такі особливості необхідно врахувати при вирощуванні ранньостиглих сортів.Серед калійних добрив найбільш поширеними у використанні є калімагнезія, у складі яких, крім калію (28%) присутній магній (8%), який необхідний для формування високого урожаю бульб. Хлорвмісні добрива (калійна сіль, каїніт та ін.) варто вносити тільки восени. За умов виникнення виробничої необхідності у застосуванні таких добрив їх вносять восени під час основного обробітку ґрунту.Рекомендується також вносити під картоплю сульфат амонію, який дуже ефективний на ґрунтах, що мають недолік сірки. Також це добриво зменшує ураження картоплі паршею.
Підготовка посадкового матеріалу картопліКартоплю зазвичай висаджують насіннєвими бульбами, але на цьому відео показана висадка розсади солодкої картоплі (батату) за допомогою машини для посадки розсади
Протруювання бульб насіннєвої картопліНа поверхні бульб містяться збудники фітофторозу, ризоктоніозу, фомозу, сухої гнилі та інших хвороб, тому перед садінням або під час садіння, картоплю протруюють. Крім того, не менш важливою є обробка садивного матеріалу засобами захисту від комплексу ґрунтових та листоїдних шкідників.Для протруювання бульб картоплі використовують різні протруйники:
Протруювання бульб насіннєвої картопліПротруювання бульб насіннєвої картоплі - це запорука високого врожаю картоплі та відсутність хвороб і пошкоджень шкідниками!Посадка картопліПосадка картоплі за допомогою трактора і простої причіпної посадкової машиниОптимальною температурою ґрунту для садіння вважається температура на глибині 10-12 см у межах 7-8°С. Спосіб посадки картоплі гребеневий або в гребені, нарізані перед садінням. Залежно від розміру бульб на 1 га висаджують 2,5-4,5 т картоплі.
Підготовка ґрунту й посадка картоплі за допомогою двох агрегатів Fendt 724 on Soucy Tracks и Fendt 415 + Grimme GB 430Глибина садіння картоплі на ґрунтах середнього механічного складу (суглинкових) становить 6-8 см від вершини гребеня, на легких (супіщаних) – на 1-2 см глибше (8-10 см). Перевагу має мілке садіння (4-5 см) і подальше нарощування гребенів під час міжрядних обробітків. Мілке садіння дозволяє бульбам краще прогріватись і проростати, а пізніше нагортання ґрунту дає змогу боротись з бур'янами.Дуже важливо контролювати швидкість руху агрегату при посадці – на звичайних ложкових саджалках, швидкість не повинна перевищувати 6-7 км/год.
Посадка картоплі за допомогою Deutz-Fahr Agrotron 7250 TTV + Row-Crop Tracks + посадкова машина Dewulf Miedema belt planterПри вирощуванні насіннєвої картоплі необхідно отримати близько 30 головних стебел на 1 м2; на 1 га - 10.000 м2 х 30 = 300.000 стебел, тобто при міжряддях 75 см - 24 стебла на метр.Залежно від сорту, густота посадки складає 60.000-70.000 кущів/гаПри вирощуванні продовольчої картоплі розраховують отримання приблизно 20 головних стебел/м2.Таким чином, залежно від сорту, густота посадки складає 45.000-55.000 кущів/гаПосадка картоплі за допомогою гусеничного трактора Challenger MT 765D + посадкова машина для картоплі Grimme GB430 beltplanterПри садінні закладається основа для всього циклу робіт по вирощуванню картоплі.Якщо при посадці картоплі допускаються порушення технології (занадто широкі або занадто вузькі гребні, нерівномірна глибина посадки, пошкодження паростків і т.д.), це все так чи інакше проявиться надалі. Тому важливо ретельно і обережно провести посадку картоплі.
Результати садіння картоплі залежать від:
Посадка картоплі за допомогою агрегату: трактор New Holland T7070 Blue Power + посадкова машина Miedema Structural belt planter
Посадка картоплі з одночасним підгортанням на невеликій фермі в Бельгії: трактор KUBOTA B1620 + Planteuse BOMET. Травень 2015Посадка картоплі в Болгарії, за допомогою простої картопле - саджалки, агрегатованою з трактором Kubota b6000Догляд за посадками картопліPhoto by Annie Spratt on UnsplashКартопля вимагає ретельного догляду і дотримання агротехніки
Метою проведення догляду за посівами картоплі є забезпечення їх чистоти від бур’янів, хвороб та шкідників з одночасним підтримання оптимального водно-повітряного режиму ґрунту.Догляд полягає в суцільному розпушуванні ґрунту до і після з'явлення сходів, розпушування в міжряддях з присипанням бур'янів ґрунтом в рядках, обприскуванні для захисту від шкідливих організмів та здійснення близько 4-х поливів за вегетацію.
Обприскування поля з картоплеюДогляд за плантацією картоплі передбачає початок формування гребенів (підгортання) через 5-7 днів після посадки. Позитивним моментом цього варіанту є те, що до моменту початку формування гребенів рослини бур’янів перебувають у фазі білих ниток, таким чином, відбувається поєднання процесу формування гребенів та боротьба з першою хвилею бур'янів. Після здійснення такого технологічного прийому відбувається застосування гербіциду Зенкору Ліквід (0,7 кг/га).Подальший догляд за посівами полягає у застосуванні післясходових хімічних засобів захисту рослин та препаратів для позакореневого підживлення з ефектом ростової стимуляції.
Підгортання при виробництві молодої картопліПідгортання картоплі
Підгортання картоплі за допомогою невеликого трактора. Роботи на невеличких фермах краще механізувати, так як картопля це дуже трудомістка культура
Для знищення у посівах картоплі однорічних та багаторічних злакових бур'янів доцільно використовувати гербіциди Фюзілад Форте 150 ЕС к.е. (1,0-2,0 л / га), Ачіба к.е. (4 л / га), Арамо 45 к.е. (2,3 л / га), Пантера, та інші грамініциди.Догляд за посівами картоплі має включати, також декілька прийомів спрямованих на проведення позакореневого підживлення рослин. З цією метою рекомендовано використовувати наступні препарати Яра Фолікер (12-0-38 + ME), Вуксал Макромікс (24-24-18 + МЕ) та інші.Захист картоплі від хвороб, шкідників і бур'янівСистема захисту картоплі від компанії Bayer
Система захисту картоплі від компанії Аріста / UPL
Система захисту картоплі від компанії БАСФ
Система захисту картоплі від компанії СингентаТехнологія захисту картоплі від компанії Дюпон / КортеваЗрошення картопліКрапельне зрошення - найефективніший метод поливу і фертигації картопліВраховуючі особливості розвитку кореневої системи, протягом періоду вегетації, картопля потребує додаткових заходів, спрямованих на водозабезпечення.Вологість ґрунту та патенти підтримувати на рівні 75-80% НВ з початку вегетації і до фази бутонізації та 80-85% НВ у послідуючі фази розвитку.Рекомендовано проводити біля 4-х полівів з нормою витрати води у межах 250-300 м3/га.Доцільність проведення поливу визначається рівнем випаровуваності, який перевищує рівень опадів на 20-25 мм. Припинення полівів проводять на початку відмирання бадилля.Найбільш розповсюдження методами поливу картоплі є: крапельне зрошення, дощування з використанням поливних машин фронтальної чи кругової дії, або барабанних установок.
Крапельне зрошення картоплі на індустріальній фермі. Укладання і змотування стрічкиКрапельне зрошення - найбільш прогресивний і вигідний метод поливу і добрива картоплі. Він зберігає родючість грунту, економить 70% води, економить ресурси і час, може бути повністю автоматизованим поливом!!Зрошення картоплі по борознах і крапельне зрошення картоплі на невеликій ферміСмотка стрічки крапельного зрошення перед збиранням картопліЗрошення картоплі за допомогою невеликої дощувальної машиниВикористання сучасних дощувальних машин при індустріальному виробництві картоплі в УкраїніЗастосування дощувальних машин котушкового типу при зрошенні картоплі в СШАНасінництво безвірусної картопліОсновна причина того, що багато селекціонерів і великі виробники насіннєвого матеріалу картоплі стали вкладати гроші в створення біотехнологічних лабораторій з виробництва чистого від вірусів посадкового матеріалу, полягає в тому, що в сучасних умовах врожайність картоплі дуже сильно знижується через вірусні захворювання, що передаються через посадковий матеріал.
Біотехнологія і розмноження безвірусного насіннєвого матеріалу картоплі - невід'ємна і важлива частина сучасного виробництва цієї культуриБезпосередній контроль за якістю насіння сільськогосподарських культур (в тому числі і картоплі) в Нідерландах здійснюють NAK (інспекційна служба контролю якості та сертифікації насіння с. - г рослин) і Служба карантину рослин (PD) при Голландському Міністерстві сільського господарства, охорони природи та якості продовольства.Служба карантину рослин, відповідає за контроль карантинних хвороб в Нідерландах і проводить фітосанітарні перевірки з метою виявлення як карантинних хвороб, так і хвороб якості. Такому контролю і сертифікації піддаються всі партії насіннєвої картоплі, призначені для експорту за межі ЄС.Вирощування безвірусного матеріалу картоплі in-vitro
Розмноження безвірусного насіннєвого матеріалу картоплі в HZPC за допомогою ViVi Гроу-боксів
Служба NAK затверджена як єдина організація, уповноважена здійснювати контроль і сертифікацію насіння с.-г рослин і насіннєвої картоплі в Нідерландах.Дана інспекційна діяльність проводиться NAK на основі Закону Королівства Нідерландів про посівний і посадковий матеріал, а також на основі нормативних правил Голландського Міністерства сільського господарства. Кожен виробник, який займається вирощуванням насіннєвої картоплі в Нідерландах і надає цей матеріал для сертифікації, повинен бути зареєстрований в NAK.Більш того, відповідно до законодавства, в Нідерландах може надходити в торгівлю і використовуватися тільки сертифікована насіннєва картопля.Постійна комісія всередині служби NAK спільно з Радою правління NAK розробляють і встановлюють правила контролю та сертифікації для таких груп культур, як зернові, злакові трави та насіннєву картоплю.Як в Раді так і в правлінні NAKа, до складу цих комісій входять представники сільськогосподарського сектора: селекціонери, виробники і торговці. Цим забезпечується широка підтримка в проведенні інспекційної діяльності контролю та сертифікації служби NAK: виробники відчувають, що вони беруть активну участь в діяльності "своєї ж" інспекційної служби. Витрати на проведення контролю та сертифікації повністю оплачуються самими виробниками і продавцями.Порівняльна класифікація посадкового матеріалу картоплі в Голландії та України
Сорти картоплі з білою м'якоттю дуже корисні і популярніПроцедура контролю якості насіннєвої картопліЗ метою визначення якості насіннєвої картоплі планованої до реалізації фермерам, проводяться інспекція і контроль на різних етапах виробництва.Основна увага приділяється захворюванням, які можуть передаватися наступному поколінню через бульби. При цьому, насіннєву картоплю можна вирощувати тільки на таких ділянках, які не заражені картопляною нематодою.Для забезпечення даного виду контролю, з усіх ділянок, призначених для вирощування насіннєвої картоплі, щорічно беруться проби грунту, які потім піддаються аналізу.Процедура контролю починається з моменту, коли виробники повідомляють службі НАК про поля, призначені для вирощування насіннєвої картоплі. Це відбувається в першій половині травня. Виробники повинні вказати походження, сорт і клас насіннєвої картоплі, а також номер, площу і місцезнаходження своїх ділянок. Ці відомості обов'язково повинні супроводжуватися відповідними документами. Вся інформація про кожній дільниці заноситься в комп'ютер разом з результатами перевірок. Кожна ділянка (партія) має свій єдиний код, за допомогою якого, можна буде згодом відстежити цю ділянку, в разі можливих проблем. Така система є унікальною, і дозволяє службі НАК, за допомогою наявної інформації, в короткий термін встановити місцезнаходження джерела виникнення тих чи інших проблем.Протягом всієї процедури інспекції та контролю, служба НАК регулярно перевіряє ідентичність партій. Починаючи з перших чисел червня, понад 100 досвідчених інспекторів НАК контролюють насіннєву картоплю на полях, площею близько 40000 га. Крім візуального контролю, проводяться додаткові лабораторні дослідження (ELISA-test, PCR) для перевірки відповідності всім вимогам, оскільки здоров'я насіннєвої картоплі є основною вимогою до її якості.
Сучасна технологія виробництва насіннєвої картоплі в НідерландахІнспекційна діяльність складається з наступних основних елементів:
Крім таких інспекцій, орієнтованих на різні аспекти
якості, служба НАК, під контролем служби карантину
рослин (PD), також проводить фітосанітарні
обстеження з метою виявлення карантинних хвороб.
|
Симптоми |
Причини |
Рішення |
Додаткові дії |
---|---|---|---|
Потемніння судинного кільця після десикації |
Проведення десикації (механічної, хімічної) в стресових для рослини умовах (посуха) |
|
Передати зразки бульб на фітопатологічний аналіз |
Препарат не спрацював, бадилля не висохло |
Занадто потужна бадилля картоплі (сортова особливість, застосування добрив і т.д.) |
Дробне застосування, в два-три прийоми, бажано поєднати зі скошуванням бадилля |
Передати зразки препарату на визначення вмісту діючої речовини |
Неправильна дозування |
Якщо рослини не в стресових умовах, рекомендується в дозі 2 л / га. Норма витрати робочої рідини 200-400 л / га. |
||
Некоректна настройка обприскувача:
|
|
||
Невідповідні для обробки метеоумови:
|
Дочекатися відповідних погодних умов. При необхідності працювати в жарку суху погоду - робити уночі або провівши зволоження грунту перед десикацією |
Культура |
Об'єкт |
Спосіб обробки |
---|---|---|
Картопля (продовольча і насіннєва) |
Десикація |
Обприскування в період закінчення формування бульб і огрубіння шкірки |
Картопля, сорти що мають багато листя (продовольча, насіннєва) |
Обприскування в період закінчення формування бульб і огрубіння шкірки, з інтервалом між обробками 3-5 днів |
Види пошкоджень |
Технологія |
||
---|---|---|---|
поточна |
перевалочна |
прямоточна |
|
Обдир шкірки до ½ поверхні бульби |
16,5 |
6,9 |
5,5 |
Обдир шкірки більш ½ поверхні бульби |
22,6 |
5,7 |
4,6 |
Тріщини, розриви і порізи м'якоті бульб |
9,3 |
6,8 |
2,9 |
Потемніння м'якоті бульб розміром і глибиною більше 5 мм від ударів |
18,0 |
11,9 |
7,2 |
РАЗОМ пошкоджень |
66,4 |
31,3 |
20,2 |
Загальні втрати за 8 місяців зберігання, % |
32,2 |
18,7 |
8,3 |
Напрямок використання |
Температура |
Вологість, % |
---|---|---|
Столова картопля |
7°C |
98 |
Картопля фрі |
10–15°C |
95 |
Чіпсова картопля |
15–20°C |
95 |