Агроконсалтинг

 

Агроконсалтинг. Дорадчі послуги. Технічний аудит агрофірм. Проекти під ключ.  Консультування з агробізнесу

for friendly farming

 

       

Home      Контакти     Про нас     Реалізовані проекти агроконсалтингу

 Географія наших проектів    Технічний аудит агропідприємств    Агропроекти і ферми під ключ

Навчання агрономів  Чому вигідно інвестувати в аграрний бізнес і сільське господарство

 

Політика конфіденційності

 
   
 

 

Last updated: 2019, Червень 12

 

 

Сучасні підходи до переробки сої або технології переробки сої

     

 

   

 

Зараз однією з найбільш прибуткових сільськогосподарських культур на світовому ринку, є соя. Зростання попиту на цю культуру викликало справжній «соєвий бум» в Україні. Сою почали вирощувати навіть у тих регіонах, які вважалися абсолютно непридатними для вирощування сої (фото 1). Ціна на сою та продукти її переробки постійно зростає. У всьому світі, багато фермерів починають інвестувати в переробку сої, так як для справжнього господаря дуже вигідно отримати додатковий прибуток не тільки від вирощування сої, але і від її переробки.

Олексій Орлов

Керівник аграрного бізнесу

Agricultural Consulting

Кандидат наук

www.farming.org.ua

oleksiy@farming.org.ua

 

Фото 1. «Соєвий бум» і зростання попиту на сою призвів до того, що сою почали вирощувати навіть в Житомирській області на піщаних ґрунтах, що раніше вважалося просто неможливим. Але зараз, завдяки застосуванню сучасних сортів і технологій, врожаї виходять непогані, навіть в таких умовах. На фото – хороша соя на чистому, білому піску - дата зйомки - 02.10.2014, Радомишльський р-н, Житомирської області, врожайність сої більш ніж 3,0 т/га. Зростання попиту на сою та продукти з сої, стимулює не тільки вирощування сої, але й галузь переробки сої  (фото ©Dr. Oleksii Orlov)

 

У насіння сої є деякі шкідливі для травлення речовини (інгібітори ферментів), тому перед виготовленням різних продуктів для вживання їжу людиною або перед згодовуванням сої сільськогосподарським тваринам, потрібна її додаткова теплова обробка, яка руйнує ці антипоживні речовини (сухе нагрівання різних типів - обсмажування, мікронізація і т.д., або нагрівання з використанням води - варіння, автоклавування, кавітація і т. д.).

 

Соя - це один з найважливіших компонентів будь-яких комбікормів (фото 2). Особливо вигідно налагодити переробку сої (і це принесе великий прибуток) у двох випадках: перший - якщо в агрофірмі (або холдингу) великі посівні площі під соєю, і відповідно - високі обсяги виробництва; другий - якщо на фермі є будь - яке тваринництво (корови молочного напряму або м'ясного, вівці, кози, і особливо - свині та сільськогосподарська птиця). У разі наявності сільськогосподарських тварин, виробництво кормів і на основі сої, буде дуже вигідним. Особливо при утриманні сучасних високопродуктивних порід тварин з хорошою генетикою і високою конверсією споживаного корму.

 

Фото 2. Гранульований комбікорм, що містить сою. Соя - це високобілковий компонент комбікормів для годівлі молодняку, інтенсивної відгодівлі, а також будь-яких інших вікових груп сільськогосподарських тварин (а також птахів, риб і ракоподібних) (фото ©Dr. Oleksii Orlov)

 

Як відомо соя та продукти її переробки - це високобілковий і високо витратний корм (при його покупці). У складі кормових сумішей соя - це найдорожчий компонент. Тому, якщо виробляти його самому, а не купувати - виходить велика економія.

 

 

Основні переваги для фермерів і агровиробників в переробці сої на фермі:

- відсутність логістичних витрат на транспортування сої з ферми - на завод - із заводу назад на ферму;

- низька вартість сировини в розрахунку на 1 тонну насіння сої, яка визначається виключно витратами на вирощування сої, її збирання та післязбиральної доробки;

- можливість отримати додатковий прибуток від продажу соєвого шроту та соєвої олії (у разі покупки лінії з виробництва соєвої олії);

- можливість виробляти власні комбікорми на основі сої;

- можливість отримати додатковий прибуток від підвищення продуктивності сільськогосподарських тварин, в раціон яких вводиться соя або продукти її переробки.

 

Для великих агрохолдингів або зернотрейдерів, важливе значення має організація переробки сої для продажів соєвої олії та шроту на міжнародних ринках. В останні роки спостерігається підвищення попиту на продукти переробки сої. Що пов'язано із зростанням виробництва продуктів харчування і збільшенням чисельності сільськогосподарських тварин у світі. Далі ми уважно розглянемо, що можна отримати з сої в умовах агрофірми або на комбікормовому заводі.

 

 

Виробництво соєвого шроту та соєвої олії (фото 3)

Це найбільш вигідний шлях переробки сої для фермера, що має тваринництво. Так як для годівлі сільськогосподарських тварин, вміст жирів у соєвому шроті, має бути мінімальним, то напрошується шлях - віджимати масло з сої і продавати його, а шрот використовувати для внутрішніх потреб. Для вилучення рослинної олії з насіння сої, використовується різне технологічне обладнання (фото 4), яке відрізняється за ціною, продуктивністю і т. д. - від невеликих простих пресів, до складних високопродуктивних заводів з мінімальним втручанням людини в процес виробництва.

 

Фото 3. Соєвий шрот (макуха) - зліва, соєва олія - справа. Шрот може мати до 50% сирого протеїну «Hi-Pro», але зазвичай 39-48% сирого протеїну і 6-15% - залишкова олійність. Чим вище вміст протеїну у вихідній сировині, тим його буде і більше в шроті. Також на показники виходу олії і залишкову олійність дуже сильно впливає якість обладнання для віджиму. Тому потрібно купувати високоефективні преси для віджиму олії з насіння сої, що дають можливість отримати залишкову олійність не більше 6,5% (фото ©Dr. Oleksii Orlov)

 

Фото 4. Праворуч - старий, але добре працюючий олійний прес. Зліва - сучасний олійний прес (florapower.net). При використанні хорошого устаткування для віджиму, енерговитрати будуть порівняно невеликими, і можна досягти виходу соєвої олії в 19%, із залишковою олійністю шроту - 6,0-6,2% (фото ©Dr. Oleksii Orlov)

 

Якість отримуваного масла сильно залежить від якості вхідної сировини і технології виробництва. Для харчових цілей, важливо отримати олію з високими харчовими якостями і приємним смаком.

 

 

Технологія виробництва соєвої олії

Зазвичай використовуються базові варіанти виробництва, що відрізняються процентним виходом олії і її якістю.

1. Одноразове гаряче пресування. Вихід олії, при використанні кращих пресів - до 85%. Виходить інтенсивно забарвлена, з приємним запахом (за рахунок речовин, що утворюються при нагріванні), олія.

2. Гаряче пресування + повторне пресування. Вихід олії - до 92%. Для повторного пресування, використовуються спеціальні преса - експеллери повторного віджимання (Second pressing expellers, наприклад Sterling Rosedowns).

3. Гаряче пресування + хімічна екстракція. Вихід олії - до 98,5 - 99,0%. Після хімічного екстрагування, в шроті повинно міститися не більш ніж 1% розчинника.

 

Надалі, щоб масло краще зберігалося і не прогіркало, його піддають очищенню і доведенню до споживчих кондицій (рафінування і т.д.). Більшість великих, олійноекстракційних заводів і біодизельних виробництв, використовують гаряче пресування, спільно з хімічної екстракцією, що дозволяє отримати максимальний вихід масла. Для більшості комбікормових заводів і фермерів, інвестиції в устаткування для хімічної екстракції соєвої олії будуть нерентабельними, тому що це дуже дороге і громіздке обладнання. Краще використовувати якісні машини для гарячого однократного пресування / віджимання.

 

Фото 5. Ємності для зберігання соєвої олії на комбікормовому заводі. На задньому плані - силоса для зберігання насіння сої. При організації переробки сої, обов'язково передбачити не тільки наявність виробничої лінії, але також необхідні потужності для зберігання, приймання і відвантаження вже готових продуктів переробки (шроту і соєвої олії) (фото ©Dr. Oleksii Orlov)

 

 

Мікронізація сої

Це один із сучасних методів переробки сої (фото 6). Принцип даного методу полягає в нагріванні вихідного продукту за допомогою інфрачервоного випромінювання. Основними параметрами обробки можна назвати: тривалість процесу, вологість продукту і інтенсивність випромінювання. Всі три основних параметри можна регулювати, що дозволяє створити будь-який режим обробки. При мікронізації, вплив інфрачервоними променями викликає швидкий розігрів насіння, волога входить із насіння сої у вигляді пару. Через високу швидкості нагріву, різко піднімається тиск водяних парів, що призводить до руйнування токсичних і антипоживних речовин, відбувається денатурація білків, змінення  структури вуглеводів, що сприяє перетворенню шкідливих для травлення речовин в більш засвоювану форму.

Технологічний процес мікронізації - досить простий. Для його здійснення використовують спеціальні установки, які комплектують інфрачервоними випромінювачами (фото 6).

 

Фото 6. Технологічна лінія для мікронізації сої: A - бункер; Б - вібраційний живильник; С - вібраційний конвеєр; D - енергопостачання для інфрачервоних випромінювачів; Е - інфрачервоні випромінювачі; F - млин / млин для вальцювання. У разі використання мікронізованої сої в складі деяких типів комбікормів, виготовлення соєвого борошна або вальцювання не потрібно (фото 7)

 

Мікронізація сої, має цілий ряд переваг перед іншими способами теплової обробки - це висока швидкість технологічного циклу, порівняно не високі вимоги до попередньої підготовки зерна (зерно повинно бути очищено), доступність обладнання. Але мікронізація, має і деякі негативні моменти, до них можна віднести: залежність від вологості сировини, високу температуру, при якій менше вірогідність збереження усіх поживних речовин в насінні сої, досить високі енергетичні витрати, високі вимоги до протипожежної безпеки. Не дивлячись на це, чимало підприємств давно й успішно використовують цей спосіб обробки сої.

 

Фото 7. Мікронізована соя в складі комбікорму для телят (фото ©Dr. Oleksii Orlov)

 

 

Прожарювання (тестування) з наступним подрібненням

Це один з найпростіших і доступних для фермерів способів переробки сої. Існує велика кількість різних машин для прожарювання сої (фото 8), які можуть працювати на різних енергоносіях (газ, дизельне паливо і т. д.) і електриці. При прожарюванні, насіння сої потрапляє у барабан, що обертається або рухому металеву стрічку. Де насіння піддається впливу потоку гарячого повітря (110-170ºС) протягом 20-30 хвилин. У результаті знижується вологість сої і руйнуються шкідливі речовини, а саме насіння не руйнуються і олія не вивільняється. При подальшому згодовуванні тваринам, прожарене насіння сої, зазвичай подрібнюють або використовують в цілісному вигляді.

 

Фото 8. Машина для прожарювання сої, продуктивністю 2 т / год. Як енергоносій зазвичай використовується газ (Mecmar)

 

Існує багато інших способів переробки сої, на які ми розглянемо в наступних публікаціях: сухе і вологе екструдування, автоклавування, виробництво соєвого молока, мікрохвильова обробка, виробництво соєвого борошна, кавітаційна обробка сої і т.д.

 

 

Основні вимоги до технологічних ліній для переробки сої:

- можливість сертифікації даного виробництва за сучасними стандартами ЄС

- наявність проекту розміщення обладнання, всіх необхідних технологічних креслень і прив'язка на місцевості даного проекту ще до моменту будівництва;

- низьке споживання енергії і відповідно низька собівартість виробництва;

- ціна обладнання;

- надійність і простота обслуговування;

- по можливості така технологічна лінія не повинна споживати такі дорогі зараз джерела енергії, як дизельне паливо, мазут, газ;

- можливість повної автоматизації процесу виробництва і наявність опцій віддаленого контролю якості та кількості виробленої продукції в онлайн - режимі;

- можливість збільшення продуктивності лінії, у разі розширення виробництва

 

 

Додаткові умови при переробці сої:

- зверніть увагу на необхідність забезпечення повного збуту продукції, ще до моменту інвестування в купівлю обладнання (наприклад, якщо планується виробляти соєвий шрот і соєву олію - шрот буде споживатися агрофірмою для приготування кормів, то треба шукати ринок збуту для соєвої олії);

- наявність та навчання персоналу для роботи на сучасному обладнанні;

- оброблена соя і продукти переробки сої (шрот, масло) - не зберігаються довго, тому, що в них містяться жири, що прогіркають при тривалому зберіганні;

- наявність потужностей для зберігання продуктів переробки сої та насіння сої;

- наявність під'їзних шляхів, електрики та інших ресурсів, необхідних для нормального функціонування лінії по переробці сої.

 

Таким чином, ми бачимо, що якщо для фермера існує постійна потреба в покупці великих обсягів сої або продуктів її переробки (наприклад - соєвої макухи), то можна інвестувати кошти в купівлю технологічної лінії для переробки сої. Правильно розраховані інвестиції в обладнання для переробки сої, при хорошому підході завжди окупаються, особливо це відноситься до середніх та великих тваринницьких підприємств і агрохолдингів.

 

 

--------------------------------------------------------

 

 

Звертайтеся до нас з питань консалтингу та створення прибуткового аграрного бізнесу!

 

Гарантуємо найвищу якість послуг!

 

Контакти

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дисклеймер

© Всі права захищені. Захист авторських прав та правила сайту

© Agricultural Consulting Service - Агроконсалтинг. Технічний аудит агробізнесу. Агропроекти і ферми під ключ. Консультування з агробізнесу. Підвищення прибутковості аграрного бізнесу, отримання додаткового прибутку

www.farming.org.ua