Агроконсалтинг

 

Агроконсалтинг. Дорадчі послуги. Технічний аудит агрофірм. Проекти під ключ.  Консультування з агробізнесу

 

for friendly farming

   

 

 
         

Home      Контакти     Про нас     Реалізовані проекти агроконсалтингу

 Географія наших проектів    Технічний аудит агропідприємств    Агропроекти і ферми під ключ

Навчання агрономів  Чому вигідно інвестувати в аграрний бізнес і сільське господарство

Наші конкурентні переваги  Політика конфіденційності

 

Last updated: 2020, Червень 14

 

 

Фактори перезимівлі озимих культур. Як знизити ризки загибелі озимих

 

 

Олексій Орлов

 

Керівник аграрного бізнесу Agricultural Consulting

 

Кандидат наук

www.farming.org.ua

oleksiy@farming.org.ua

 

Поступове охолодження ґрунту і зниження його температури на рівні вузла кущіння озимих зернових (і на рівні кореневої шийки у озимого ріпаку), під час осіннього зниження температурного режиму - це той вирішальний фактор, це той «спусковий гачок», який викликає зимостійкість озимини.

У минулому році в Україні, кліматичні умови восени і взимку були надзвичайно м'якими, осінь довга, а початок зими без снігу. Які наслідки, якщо такі є, дає ця довга осінь, для зимостійкості пшениці? У даній статті наводяться деякі фактори, які слід враховувати при оцінці перспектив зимового виживання озимих.

 

Розуміння факторів, що впливають на перезимівлю посівів озимих культур, дуже важливо для сучасного фермера, адже погана перезимівля озимих або загибель посівів взимку, це завжди втрати фінансових коштів, які були вкладені в насіння, роботу та інші ресурси для створення цих посівів.

 

 

Рис. 1. Відсутність вологи восени, теплі зими, пізні посіви і відсутність вологи в осені і навесні, все це - тенденції останніх років. Посіви озимої пшениці мають ризик увійти в зиму у вигляді шильця або загинути в зимовий період. Також, погано розкущена з осені пшениця, не зможе швидко і добре використовувати вологу навесні, щоб сформувати хорошу вегетативну масу, що особливо важливо в посушливому кліматі, де запаси продуктивної вологи обмежені (©фото Олексій Орлов, дата зйомки 11 грудня)

 

 

 

Акумулювання холоду посівами. Протягом осені, сходи озимої пшениці, весь свій перший місяць життя, розвивають перші листя, формують вторинну кореневу систему і вузол кущіння. Весь цей час сходи пшениці створюють і накопичують всю ту енергію, яка необхідна їм для проходження процесу холодної акліматизації та виживання взимку.

 

Як правило, молоді рослини повинні мати мінімум 4-5 листків і один або два стебла, щоб створити достатні запаси накопиченої енергії, щоб вижити взимку. В ідеалі, рослина пшениці має сформувати від 3 до 5 стебел до настання зими. Молоді рослини будуть мати більше шансів на виживання в зимовий період, якщо їх вузли кущіння добре розвинені і розташовані в щільному шарі ґрунту, і вузли кущіння знаходяться приблизно на 2,5 см нижче поверхні ґрунту.

 

Зимостійкість та холодостійкість - це фізіологічні процеси, рівень яких залежить не тільки від генотипу озимих культур, на нього впливає також процес поступового охолодження в осені (осіння акліматизація). У процесі холодної акліматизації деякі гени в озимої пшениці починають ініціювати виробництво речовин типу «антифризу» для захисту клітинних мембран рослин.

 

Процес холодної акліматизації в досить добре розвиненому посіві пшениці починається, коли температура ґрунту на глибині вузла кущіння падає нижче приблизно +10°С. Нижче цього температурного порогу спостерігається зворотна залежність між температурами вузла кущіння і рівнем холодної акліматизації рослин, що означає, що рослини будуть акліматизуватися в два рази швидше, коли температура вузла кущіння становить 0 °С в порівнянні з температурою в +4,5°С.

 

 

 

На фото - отримання хороших сходів озимого ріпаку в рік, дуже несприятливий для вирощування цієї культури. Такий результат був отриманий завдяки гарному агрономічному супроводу. Агрономічний супровід, дозволяє отримати гарний прибуток від рослинництва і агробізнесу, навіть в тих умовах, коли конкуренти прибутку не отримують (фото © Dr. Oleksii Orlov)

 

 

Фотоперіод також грає важливу роль в процесі холодного гартування - коротші дні і довші ночі, допомагають ініціювати цей процес. Зимове виживання рослин залежить від живого вузла кущіння. Речовини, які виробляються в результаті холодної акліматизації, найбільш необхідні саме в вузлі кущення.

 

Це все займає близько 4-6 тижнів часу, при температурі ґрунту нижче +10°С на глибині вузла кущіння до повного замерзання ґрунту (для озимої пшениці). Чим холодніше грунт на глибині вузла кущіння, тим швидше рослини будуть розвивати зимостійкість.

 

Однак, вже сформована холодостійкість не є статичним станом рослин. Після того, як процес холодного гартування починається восени, рослини пшениці можуть швидко втрачати загартування, коли температура ґрунту на глибині вузла кущіння досягає більш +10°С. Але рослини знову починають відновлювати рівень гартування, коли температура вузла кущіння опуститься нижче +10°С. На той час, коли починається зима, озима пшениця, як правило, досягає максимального рівня холодостійкості. Пшениця в Україні зазвичай має максимальний рівень зимостійкості з середини грудня до середини січня, якщо в цей період не було високих температур або сильних відлиг.

 

Навіть під час зими озима пшениця все ще дихає, а коріння можуть рости - до тих пір, поки земля не замерзне. У південних і західних регіонах, на початку лютого немає нічого незвичайного в тому, щоб виявити на викопаних рослинах, набагато більш розвинену кореневу систему вузла кущення, ніж що існувала на початку грудня.

 

У посівах озимої пшениці, взимку можна побачити, що зелене листя змішані з листям солом'яного, коричневого або блідого кольору (рис. 2). Той факт, що деякі листи мають зелений колір, не означає, що ця пшениця не є толерантною до холоду.

 

 

Рис. 2. При огляді посівів взимку можна виявити листя, що мають відмерлі кінчики, а також листя, які мають солом’яне, бліде або коричневе забарвлення - наслідок дії низьких температур. Коричневе, сухе листя не обов'язково вказує на пошкодження всієї рослини в процесі зимівлі. Єдиний спосіб оцінити стан рослин після зими - це огляд вузла кущіння на предмет його загибелі взимку (©фото Олексій Орлов, дата зйомки 18 березня 2017)

 

 

Як тільки озима пшениця досягне рівня повної морозостійкості, вона може залишатися в замерзлому стані стільки, скільки температура вузла кущіння залишатиметься нижче приблизно 0°С - якщо у рослини вже мають в наявності сформований восени достатній запас енергії для зимівлі.

 

Якщо температура ґрунту на глибині вузла кущіння підвищується до +10°С градусів або більше протягом тривалого періоду часу, то навіть в середині зими відбувається поступова втрата холодостійкості. Чим тепліше температура вузла кущіння взимку, тим швидше рослини почнуть втрачати свій максимальний рівень холодостійкості.

 

Озима пшениця може певним чином відновити свій рівень загартування протягом зими, але якщо вона втратить свій повний рівень зимостійкості, то вже не відновить свій максимальний рівень зимостійкості.

 

Навіть при максимальному рівні зимової витривалості озима пшениця, все ж ще може бути пошкоджена або навіть загублена холодними температурами, якщо температура на рівні вузла кущіння сильно знижується або якщо рослини піддаються дії тривалих періодів, коли температура ґрунту наближається до мінімальних температур виживання.

 

Таким чином, на зимове виживання рослин впливає не тільки те, які негативні температури на них впливають, а й те, наскільки довго було холодно. Коли температура ґрунту на рівні вузла кущіння піднімається до +10°С градусів і вище, як правило це відбувається, в кінці зими або весною - озима пшениця поступово повністю втратить свою зимостійкість.

 

Фотоперіод також грає певну роль в цьому процесі, і існують генетичні відмінності в рівні зимової витривалості у різних сортів пшениці. Коли листя рослин перейдуть з пониклого у вертикальне положення, рослини повністю втратять своє загартування.

 

 

Осінній розвиток кореневої системи. Хороший ріст надземної частини рослин пшениці - не обов'язково вказує на хороший розвиток коренів. Поганий розвиток коренів - це велика проблема, особливо в тих випадках, коли умови були сухими. Там, де рослини пшениці мають хорошу кореневу систему, вузол кущіння і два і більше стебла, вони будуть краще переносити холод.

 

Якщо рослини погано розвинені при входженні в зиму, з дуже невеликою кількістю вторинних коренів і без хороших стебел, то вони будуть більш сприйнятливі до загибелі взимку або через висихання, особливо коли грунт залишається сухим. Поганий розвиток вторинних коренів може бути не очевидним, якщо рослини не будуть витягнуті з ґрунту і не будуть досліджені (рис. 3). Якщо вторинні корені погано розвинені, це може бути пов'язано з сухим ґрунтом, поганим контактом між ґрунтом і насінням, дуже низьким значенням рН, пошкодженням комахами-шкідниками, хворобами або іншими причинами.

 

 

 

Рис. 3. Відмінності в розвитку пшениці в осені, до входження в стан зимового спокою. В обох випадках, показаних на фото, рослини можливо зможуть перезимувати. Але рослини, показані на фото зліва - мають більш розвинену кореневу систему, безсумнівно, матимуть переваги при перезимівлі, так як: більш розвинена коренева система, зможе краще забезпечити рослини водою і поживними речовинами, необхідними для перезимівлі (©фото Romulo Lollato)

 

 

Температури на рівні вузла кущіння. Температура на рівні вузла кущіння залежить від снігового покриву, рівня вологості в ґрунті і умов посіву. Загибель рослин взимку можлива, якщо температура ґрунту на рівні вузла кущіння (на глибині близько 2,5 см - якщо пшениця була висіяна на правильну глибину) сильно знижується. Якщо на землі буде хоча б мінімальний рівень снігу, то пшениця буде ізольована від холоду і захищена, а температура ґрунту зазвичай залишатиметься вище критичного рівня. Крім того, якщо грунт має гарну вологість, можливо, що температура ґрунту на рівні вузла кущіння може не досягати критичного рівня навіть при відсутності сніжного покриву.

 

Однак, якщо грунт сухий і немає снігового покриву, може існувати потенціал для загибелі взимку, особливо на відкритих схилах або підвищених місцях, в залежності від стану рослин. Сприяють пошкодженню взимку: сухі ґрунти і пухкий грунт, що не ущільнює насіннєве ложе - в цих випадках грунт нагрівається і остигає набагато швидше, ніж коли грунт вологий і ущільнений.

 

 

Рис. 4. В осені, ознаки здорової і добре розвиненої  кореневої системи, можна визначити таким чином - якщо витягти рослини з ґрунту, то на них буде залишатися ком землі, що свідчить про здорові кореневі волоски, на яких і тримається грунт. Коріння повинні бути білого кольору, без червонуватих плям і некрозів, які можуть свідчити про наявність кореневих гнилей (фото Олексій Орлов)

 

 

Захист вузла кущіння. Якщо пшениця висівається на правильну глибину, приблизно на 3,0-3,5 см в глибину, і насіння має хороший контакт з ґрунтом, то вузол кущіння повинен бути приблизно на 2,5 см нижче поверхні ґрунту і добре захищений ґрунтом від впливу холодних температур. Якщо насіння пшениці було висіяне занадто поверхнево, то і вузол кущіння буде розвиватися дуже близько до поверхні ґрунту, і буде більш сприйнятливою до зимівлі. Крім того, якщо насіння було висіяне в пухкий грунт або в тяжкі поверхневі залишки, вузол кущіння може бути більш сприйнятливий до холодних температур і висихання.

 

 

Пошкодження хворобами і шкідниками. Рослини можуть загинути взимку не від несприятливого впливу низьких температур, а від безпосередніх наслідків зараження гессенською мухою, наприклад або від кореневих гнилей.

 

Багато знайомі з тим фактом, що гессенська муха може привести до загибелі пшениці навесні.  Але менш відомий той факт, що гессенська муха може завдати шкоди в осінній період і такі посіви загинуть. Пшениця, заражена восени, часто залишається зеленою до зими, коли заражені пагони поступово гинуть. Залежно від стадії пшениці, коли личинки починають їй харчуватися, можуть загинути окремі пагони або ж цілі рослини.

 

Якщо зараження відбувається до того, як кілька пагонів вже добре сформувалися, то рослини можуть загинути повністю. Якщо у рослин є кілька пагонів до зараження, то часто гинуть тільки окремі пагони, заражені личинками мух.

 

Для того, щоб підтвердити, що саме гессенська муха є причиною наявності мертвих пагонів, потрібно провести ретельний огляд мертвих рослин або пагонів для виявлення личинок гессенських мух або їх лялечок. Це можна зробити, обережно викопавши рослину з ґрунту, щоб оглянути нижню частину рослин.

 

До кінця зими все личинки мух повинні сформувати ляльки, і, отже, лялечки можуть бути легко виявлені як подовжені коричневі структури, притиснуті до основи рослин. Лялечки досить стійкі і залишаться біля основи рослини добре зберігаються до весни.

 

Збиток від совок, трипсів, попелиць, хвороб вузла кущіння і кореневих гнилей, також може послабити рослини пшениці і зробити їх трохи більш сприйнятливими до пошкоджень від стресів або висихання в холодну погоду.

 

Якщо восени було зараження совками, то личинки, швидше за все, перезимують і там, де вони знаходяться в ґрунті, вони будуть продовжувати харчуватися рослинами пшениці в будь-який час, коли температура становить +7°С градусів або вище з осені і приблизно до квітня.

 

Так що, якщо восени присутні на полях плями від пошкодження сходів цими шкідниками, то необхідно навесні перевірити грунт навколо рослин, щоб побачити, чи є маленькі гусениці на глибині приблизно 2-4 см нижче поверхні ґрунту, особливо на пухких ґрунтах.

 

Проти совок можна застосовувати обробки інсектицидами (при температурах вище +12°С) тільки тих ділянок (плям) на поле, де вони присутні - при очаговом зараженні. І повністю - для кращого контролю або при великій чисельності шкідників. Контроль гусениць совок та інших ґрунтових шкідників дуже важливий, так як вони не тільки ушкоджують надземну частину рослини, але можуть харчуватися і в ґрунтовому шарі, пошкоджуючи вузли кущіння і підземні частини рослин.

 

 

Проблеми зимового виживання. Симптоми загибелі рослин від дії несприятливих чинників взимку, стануть більш наявними, коли стане тепліше, а рослини почнуть зеленіти ранньою весною. Якщо рослини вже загинули від прямої дії низьких температур, вони не будуть мати зелене забарвлення наступної весни. Але якщо рослини тільки пошкоджені, їм може знадобитися деякий час, щоб загинути.

 

У деяких випадках пошкоджені рослини будуть зеленими, а потім будуть повільно гинути і в кінцевому підсумку засохнуть. Це відбувається тому, що, хоча в вузлі кущення, може бути достатньо поживних речовин, щоб рослини могли рости, зимові пошкодження викликають пошкодження судин, і поживні речовини що залишилися не зможуть рухатися, або інфекція кореневих гнилей повільно рухається по пошкодженим клітинам рослин і поступово їх вбиває. Часто обидва ці процеси діють одночасно. Ця повільна загибель, ймовірно, є найбільш поширеним варіантом загибелі рослин в результаті перезимівлі пшениці.

 

Безпосереднє дія холоду, не є єдиним джерелом пошкодження рослин взимку. Якщо ґрунт сухий, то рослини пшениці можуть пошкоджуватися від висихання. Це може привести до загибелі або послабити рослини, і насправді це більш поширена проблема, ніж прямий вплив холоду.

 

 

В ідеалі, при вході в зиму у рослин пшениці повинно бути, принаймні, 1-2 стебла і 3-5 листків, а також хороша коренева система вузла кущіння. Осінь з поступовим зниженням температури ґрунту і наявність невеликого снігового покриву до замерзання ґрунту, сприятимуть загартуванню рослин і формуванню зимостійкості рослинами пшениці. Протягом зими, вологий і щільний грунт, а також сніговий покрив, принаймні на 2,5 см, допоможуть створити буфер і ізолювати температурний режим вузла кущіння - і таким чином збільшити шанси на виживання в зимовий період.

 

 

 

==========================================================

 

 

 

Звертайтеся до нас з питань консалтингу та створення прибуткового аграрного бізнесу!

 

Гарантуємо якість послуг найвищого міжнародного рівня!

 

Контакти

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дисклеймер

© Всі права захищені. Захист авторських прав та правила сайту

© Agricultural Consulting Service - Агроконсалтинг. Технічний аудит агробізнесу. Агропроекти і ферми під ключ. Консультування з агробізнесу. Підвищення прибутковості аграрного бізнесу, отримання додаткового прибутку

www.farming.org.ua